ZAŠTO ZIJEVAMO I ZAŠTO JE TO TOLIKO ZARAZNO? Otkriven jedan od od najvećih životnih misterija

Jedna od najvećih životnih misterija jest odgovor na pitanje zašto zijevamo. Što nas to tjera da širom otvorimo usta i polako napunimo svoja pluća do kraja i isto tako polako ispustimo zrak?

Većina misli da se zijevanje događa kada smo pospani, umorni i kada nam je dosadno. No Dr. Nick Knight za Independent ističe kako je zijevanje puno kompleksnija pojava.

Studije čak pokazuju kako fetus star samo 11 tjedana i velik samo 4 centimetra, zijeva u maternici. Dr. Knight daje tri objašnjenja za taj refleks.

Prva je fiziološka teorija koja govori kako zijevamo zbog nakupljanja ugljičnog dioksida u tijelu, te ga zijevanjem izbacujemo van i ujedno nadoknađujemo razinu kisika. Druga teorija je evolucijska koja govori kako zijevamo uglavnom u grupama i kako zijevanjem zapravo povećavamo pozornost. Naime, kad jedna osoba zijevne, a onda za njim i druga, svi postaju svjesni da nisu dovoljno na oprezu. Posljednja jest termoregulacijska teorija koja tvrdi kako zijevanjem zapravo ‘hladimo’ pregrijani mozak. Ovo je ujedno i najnovija teorija, a tvrdi da kada se krv u mozgu previše zagrije moramo udahnuti hladniji zrak i ‘ohladiti’ mozak.

Također, zijevanje je vrlo zarazno. Znate li zašto imamo potrebu zijevnuti kada to netko prije nas učini i zašto tu pojavu ne možemo spriječiti?

Dr. Knight objašnjava kako to nije još uvijek dokazano, no kako znanstvenici smatraju da se neuroni u čeonom režnju stimuliraju kada osoba vidi ili čuje zijevanje.

Sigurni smo da ste dosad čitajući ovaj članak zijevnuli nekoliko puta. Ako smo u pravu, podijelite ovaj članak sa prijateljima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *