Zašto u zrelijoj dobi imamo akne i kako ih se riješiti?

tres, hormoni, prehrana i zagađenje neki su od čimbenika koji mogu uzrokovati akne, ali postoje načini da vaša koža izgleda bolje.

Ako mislite da su akne samo problem tinejdžera, razmislite ponovo. Milijuni žena u svojim 30-im, 40-im i imaju problema s aknama.

Prema studiji WhatClinic, 88 posto stručnjaka za njegu kože kaže kako je taj problem u porastu te da više od trećine osoba starijih od 35 godina traže liječenje.

Što je uzrok?

27 posto stručnjaka okrivljuje stres i hormone, 15 posto krivca vidi u prehrani, a 12 posto u zagađenju.

Dr. Terry Loong, kozmetički liječnik, hormonalni stručnjak i autor The Hormonal Acne Solution, kaže da su okidači: previše šećera, stres, loša probava, osjetljivost na određene namirnice, zagađenje zraka, hormoni, lijekovi, te manjak vitamina D.

Šta učiniti?

Dermatolog s The Harley Street Dermatology Clinic, Adam Friedmann kaže: ” Do poboljšanja obično dolazi nakon godinu do dvije, a prva ‘linija’ je sprečavanje uapala dok ne nestanu. Ukoliko je riječ o težem problemu, to zahtjeva i jače lijekove.” Ukoliko je riječ o hormonalnim aknama, porazgovarajte sa svojim liječnikom o kontracepcijskim pilulama.

Nekoliko savjeta

Jonathan Bowling, dermatolog u The Nuffield Health Manor Hospital, Oxford, savjetuje:

Vježbajte: To može pomoći deblokiranju pora kroz znoj. Lice operite prije nego se znoj osuši.

Pravilno se hranite: Previše šećera, mliječnih i rafiniranih ugljikohidrata pogoduju aknama. Bademi, borovnice, avokado i grah su među nizom namirnica koje mogu pomoći smanjiti i spriječiti upalu.

Sunce: Samo 15 minuta sunca dnevno može pomoći u liječenju simptoma akni. No, nikako više od toga jer može doći do kontraefekta

Pijte puno vode: To je bitno za funkciju jetre koja kontrolira proizvodnju hormona.

(MOJEzdravlje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *