Zašto treba da se uplašite ako vam krene krv iz nosa!

“Ništa strašno, puk’o kapilar”. Ovako nešto smo navikli da čujemo kad nekom krene krv iz nosa, a možda je ipak bolje obratiti se ljekaru…

Svako od nas je nekad doživio da mu curi krv iz nosa i svi smo navikli da na to reagujemo kao da nije ništa strašno. Međutim, ipak treba biti oprezan kad su ovakve stvari u pitanju. Evo i zašto…

Kad smo bili mali naučili smo da krv iz nosa nije ništa strašno. Naravno, to je posljedica roditeljske brige. Oni su htjeli da nam ublaže strašnu sliku o tom doživljaju, da ne bismo doživjeli traumu, međutim, nije svako krvarenje iz nosa bezazleno.

Uzroci curenja krvi iz nosa mogu biti potpuno bezazleni, poput male povrede usled čačkanja ili blage upale sluzokože, ali, u rijetkim slučajevima, mogu biti posljedica neke ozbiljne bolesti.

Krvarenje iz nosa se češće dešava zimi, jer je tada sezona respiratornih infekcija. Sluzokoža je tada često upaljena, a samim tim osjetljivija i prokrvljenija, što može lako da dovede do krvarenja. Ovakva krvarenja zaista nisu ništa strašno, ali postoje i uzroci koji su znatno ozbiljniji od ovih.

Bolesti srca i krvnih sudova mogu biti uzrok krvarenja iz nosa, a u rijetkim slučajevima povezano je sa hematološkim bolestima poput hemofilije. U tom slučaju postoji opšta sklonost ka curenju krvi iz nosa.

Srčane bolesti i bolesti krvnih sudova su u samom vrhu liste najopasnijih ubica današnjice. Zato, ako vam bez razloga procuri krv iz nosa, vjerovatno nije ništa strašno, ali ipak to nemojte zanemarivati. Javite se ljekaru i provjerite stanje svog srca i krvnih sudova, jer to može biti indikator nekog ozbiljnijeg problema.

Povišen krvni pritisak je također jedan od čestih uzročnika krvarenja iz nosa. Zato je najbolje obaviti jedan kompletan pregled, ako vam se desi da vam krene krv iz nosa. Ako je zaista samo kapilar ili nešto bezazleno, odlično, ali nije na odmet pregledati se, jer možda tako saznate nešto što vam može spasiti život.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *