Zašto grizemo nokte i zanoktice

Griženje noktiju već se dugo, u najboljem slučaju, smatra lošom navikom, a u najgorem – ovisnošću.

No, bez obzira na potencijalne zdravstvene posljedice, preko trideset posto svjestske populacije to radi. U nastavku vam donosimo glavne razloge zbog kojih to činite, kao i razloge zbog kojih bi trebali prestati.

Četiri glavna razloga zbog kojih ljudi grizu nokte

Osjećamo se dobro
Profesorica psihologije Tracy Foose kaže kako je relaksirajuće gristi nokte.Upravo zbog nesvjesnog osjećaja ugode griženje noktiju pruža nam utjehu u stresnim situacijama, a može nas i smiriti prije nego li krenemo u obavljanje nekog teškok zadatka.

Vi ste perfekcionist
Vezano za gore navedeni osjećaj ugode, jedna ugledna studija pokazala je da one osobe koje imaju ‘kratki fitilj’ (lako se razljute ili pak iznerviraju), najbrže će se smiriti grižnjom noktiju.

Genetske predispozicije
Istraživanje je pokazalo kako postoji veza između povremene grižnje noktiju i obitelji. Profesorica Shari Lipner tvrdi kako trećina ‘grizača’ ima nekog u obitelji tko također grize nokte.

To je opsesivno-kompulzivni poremećaj
Iako je Američka udruga psihijatara još 2012. proglasila grizenje noktiju nekim oblikom opsesivno-kompulzivnog poremećaja, velik broj psihijatara ne slaže se s ovom konstatacijom, smatrajući da je riječ o pojednostavljivanju problema.

Zašto bi trebali prestati

Skupo je
Ne samo da škodi zubima i čeljusti, neke projekcije govore kako će vas ova navika koštati.

Širi infekcije
Naše ruke prenose preko stotine tisuća bakterija svakog sata, a sada samo pomislite kako stavljate prste u usta. To je otvoren poziv bakterijama.

Izgleda ružno
Morate sagledati zbog čega zapravo grizete nokte. Je li to uistinu zbog utjehe ili nečeg drugog. Kako bilo, najbolje je ovu ružnu naviku zamijeniti nekom zdravijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *