Voćni sokovi smanjuju efikasnost lijekova

Uzimanje nekih lijekova sa voćnim sokovima znatno umanjuje njihovu efikasnost, saopšteno je na sastanku Američkog kemijskog društva. Krivac za to su najvjerojatnije flavonoidi, jedinjenja koja, iako su inače veoma korisna za zdravlje, u ovom slučaju blokiraju enzime u organizmu zadužene za apsorpciju u vodi rastvorljivih supstanci iz stomaka u krvotok, prenosi Rojters. Kanadski stručnjak dr Dejvid Bejli sa Univerziteta Zapadnog Ontarija i njegov tim zasad su otkrili negativan efekat na ovom planu sokova od grejpfruta, pomorandže i jabuke, kao i konzumiranja svježih plodova tog voća.
S obzirom na to da su flavonoidi veoma rašireni sastojak i voća i povrća, vjerojatno je da loše dejstvo na apsorpciju lijekova nemaju samo tri vrste soka koje su Kanađani testirali. Grupa dr Bejlija je prva, još prije dvije decenije, upozorila da sok od grejpfruta povećava koncentraciju nekih medikamenata u krvi do potencijalno toksičnih vrijednosti, time što blokira njihovo razlaganje. Otad je ustanovljeno da se ta opasnost od soka grejpfruta odnosi na gotovo 50 lijekova. Najnovije istraživanje demonstriralo je suprotni efekat soka grejpfruta na apsorpciju nekih lijekova. Na primjer, kada bi antialergen feksofenadin bio uzet s čašom soka od grejpfruta, nivo medikamenta koji bi dospio u krvotok bivao bi manji za polovinu.

Dosad su slični rezultati ustanovljeni i kod konzumiranja ciklosporina (lijeka koji se koristi za sprečavanje odbacivanja presađenog organa), etopozida (lijeka protiv raka) kao i nekih betablokatora korištenih za liječenje visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Utvrđeno je i negativno dejstvo voćnog soka na apsorpciju nekih antibiotika.

Dr Bejli smatra da je to samo “vrh ledenog brijega” i da će se sigurno otkriti još mnogi lijekovi kojima ne prija “društvo” voćnog soka. On vjeruje da se to odnose i na mnoge vitamine korištene u formi dodataka ishrani.

On naglašava da se najbolji efekat lijeka postiže kada se popije s čašom vode na prazan stomak, osim ako ljekar ne savjetuje drugačije.

Utješno je da negativan efekat voćnih sokova na apsorpciju lijekova traje najviše četiri sata, tako da i ljudi koji uzimaju neku terapiju mogu u određeno vrijeme bezbrižno konzumirati sokove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *