VAŽNIJE NEGO ŠTO MISLITE: Znate li šta znači polumjesec na vašim noktima?

Ovaj dio u obliku polu-mjeseca osnovni je dio nokta, ali koje je njegovo pravo značenje?
Ovo bjeličasto područje oko vaših noktiju, osjetljiv je i značajan dei strukture nokta, koji nikako ne smije biti oštećen.
Ova bjeličasta struktura naziva se Lunula (na latinskom znači “mali mjesec”) i to je veoma osjetljiv dio nokta.
Bijela boja ovog “polu-mjeseca” je samo prividna, zato što peti bazalni sloj epiderma “krije” krvne sudove koji se nalaze ispod.
Najbolje se vidi na palcu, ali nije baš svaka lunula vidljiva. U nekim slučajevima, zanoktice su zadebljan sloj kože koji okružuje nokte na nogama i rukama i može djelimično ili u potpunosti da prekriva lunulu.
Lunula je zapravo vidljivi dio korijena nokta i ne bi trebalo da bude oštećen na bilo koji način, jer ako se ošteti vaš cijeli nokat će biti deformisan.

U alternativnoj medicini vjeruje se da lunula može da otkrije neke veoma važne informacije o vašem cjelokupnom zdravlju. Na primjer, tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok blijeda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa. Ako lunula kod neke osobe ima crvenkaste mrlje, to znači da ta osoba možda pati od kardiovaskularnih bolesti
Nedostatak lunule ili vrlo mala lunula obično ukazuje na loše varenje koje može da bude izazvano zbog sporog metabolizma i velike količine otrova
Kineski medicinski stručnjaci još napominju da svaki zdrav čovjek ima sedam ili osam lunula na noktima. Ako imate lunule samo na palčevima, to znači da vaši bubrezi otkazuju.
Normalan nokat treba da bude ružičast, čvrst i lučnog oblika, a lunula jasno vidljiva na noktima. Lunula pokazuje koliko ste zdravi i energični. Što više energije imate, lunule su belje. U suprotnom, biće tamnije
Lunula treba da iznosi 1/5 nokta i da ima oštre i čiste ivice. Ako ste bolesni, lunula će vam to pokazati promjenom boje ili smanjenjem. Kada se tijelo oporavi, lunula će ponovo da izraste na gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *