Uoči sezone prehlade i gripe ojačajte imunitet na vrijeme

Hranjenje organizma određenim namirnicama sigurno ćete ojačati imunološki sistem. Bliži se period prehlada, gripe i nazeba pa je ovo najbolje vrijeme da počnete razmišljati o jačanju imuniteta. Hranjenjem organizma određenim namirnicama sigurno ćete ojačati imunitet, a mi vam donosimo namirnice koje su za to najbolje.

Citrusno voće

Većina ljudi poseže za vitaminom C nakon prvih simptoma prehlade ili gripe. Vitamin C potiče proizvodnju bijelih krvnih ćelija ključnih za borbu protiv infekcija. Svi agrumi sadrže veliku količinu vitamina C.

Crvena paprika

Crvena paprika sadrži skoro dvostruko više vitamina C nego citrusi, a uz to je i odličan izvor beta karotena.

Bijeli luk

Moderna nauka pokazala je da bijeli luk pomaže kod regulisanja nivoa holesterola i sprečava otvrdnuće arterija.

Brokula

Sadrži veliki broj minerala i vitamina koji su spremni za borbu s bilo kojim klicama ili bakterijama. Puna je vitamina A, C, i E, kao i brojnih antioksidanata. Brokula je jedna od najzdravijih namirnica koje možete staviti na stol.

Špinat

Odličan je izvor vitamina C, brojnih antioksidanata i beta karotena, koji su se pokazali učinkoviti kod borbe protiv infekcija.

Jogurt

Nedavna istraživanja pokazala su da jogurt potiče imunološki sistem da se brani od bolesti.

Bademi

Vitamin E je jedan od najučinkovitijih vitamina koji jačaju imunitet. Vitamin E je topljiv u masti, što znači da je potrebna prisutnost masti da bi se pravilno apsorbirao. Orašasti plodovi, naročito bademi, prepuni su vitamina E.

Zeleni čaj

Zeleni i crni čaj bogati su flavonoidima, snažnim antioksidansima. Ipak, zeleni čaj je nešto učinkovitiji jer sadrži i EGCG, također snažan antioksidans

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *