Tretman o kojem se priča: Masaža, oblozi i ispijanje urina za zdravo tijelo i lijepu kožu

Urea u kremama već je dobro poznata činjenica na kozmetičkom tržištu u Hrvatskoj. Ova tvar iz urina ovlažuje kožu, stišće pore, uklanja akne i čini je ljepšom. No jeste li čuli za urinoterapiju?

Pozitivan utjecaj urina na ljudsko zdravlje i ljepotu kože poznata je već tisućama godinama u alternativnoj medicini. Ispijanje vlastitog urina, masaža urinom ili oblozi samo su dio te prakse za cijeljenje rana, oštećenja kože, liječenje dijabetesa, astme, bubrežnih kamenaca, i mnogih drugih bolesti.

Na Zapadu je urinoterapija postala popularna u zadnjih dvadesetak godina, kada su se počele objavljivati zapažene knjige ove tematike, poput “Iscjeljivanje urinom“ autorica Ingeborg Allmann i Ulrike Kohrs-Gerlach.

Zagovornici urinoterapije tvrde da ljudski urin sadrži proteine, minerale, enzime i hormone potrebne za samoizliječenje mnogih bolesti, a posebno onih vezanih uz kožu. Tako se oblozi od prve jutarnje (sterilne) mokraće preporučuju za osobe što pate od dermatitisa, ekcema i psorijaze.

Urinoterapija kao metoda samoizlječenja

“Mokraća ja puna uree, koja se koristi kao dodatak nekim emolijentima za kožu kod ekcema i ovakvih stanja,“ ističe dr. Jelena Jakić, specijalistica dermatovenerologije, no s obzirom da se broj bakterija ubrzano množi nakon mokrenja, ista tvrdi da nema opravdanja za samostalnu aplikaciju urina na kožu.

Zagovornici urinoterapije predlažu i masiranje mokraćom kako bi se otrovi izbacili iz tijela putem kože, a tvrde da se njome može kapati i nos za brzinsko pročišćenje dišnih putova. Dio tvrdi da grgljanje urina može donijeti trenutni spas od grlobolje i zubobolje, dok se ispijanje ove tjelesne tekućine preporučuje kod liječenja nekih ozbiljnih bolesti poput tuberkuloze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *