TOP 5 jesenskih namirnica

Kukuruz

Kukuruz je idealan “snack”, niskokalorična žitarica bogata vlaknima i idealna pratnja svakom jelu. Svježi kukuruz, kuhan ili pečen, uvijek je prihvatljiviji od konzerviranog koji se može kupovati tijekom cijele godine, a u kojeg se obično dodaje šećer i koji je siromašniji na vitaminima i mineralnim tvarima.

Kupus

Svježi, mladi kupus na salatu odličan je izvor vlakana i C vitamina. Poseban ie i po sadržaju korisnih sumpornih tvari, a visokom količinom kalija djeluje povoljno na bolesti kao sto su giht i reuma.

Kruške

Kruške su među voćem ono što je bundeva povrću: simbol jesenske žetve. Kruška je jedna od najbogatijih voćki vlaknima te tako jedan od prvolinijaša u borbi za zdravlje crijeva i potpora zdravoj krvnoj slici. Također se smatra hipoa-lergenim voćem, odnosno spada u hranu koja najrjeđe izaziva bilo kakve alergijske reakcije. Stoga se i prepo-ruča kao prvi voćni obrok u dojenčadi.

Patlidžan

Patlidžan je tipično dijete jeseni, timkorisniji ako je iz organskog uzgoja jer najveći broj zaštitnih tvari sadrži njegova ljubičasta kora. Meso mu je pak bogato vlaknima, čime povoljno djeluje na stanje povišenog kolesterola u krvi. Kalij i mangan čine ga dobrim za održavanje elektrolitske ravnoteže, a određene tvari tipične za meso patlidžana čine da djeluje antiupalno i antimikrobno.

Poriluk

Poriluk spada u istu skupinu biljaka kao i češnjak i luk, koji također dospijevaju u rujnu. Njihovo glavno svojstvo je da utječu na snižavanje lošeg kolesterola, istovremeno podižući razine dobrog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *