Sve tajne vitamina D

Vitamin D, zajedno sa vitaminom A, E i K, spada u liposolubilne, odnosno vitamine koje su topivi u mastima.

vitamin d

Za razliku od onih koji su topivi u vodi, kao što je vitamin C, velika količina D vitamina može uzrokovati i određene tegobe u našem organizmu, pa sa njegovim doziranjem kao dodatkom prehrani, treba uvijek biti pažljiv.

Dnevna doza koja je preporučena iznosi 200 do 400 IU, odnosno jedna do dvije kapi, a sve manje neme nikakvog učinka. Samo 10 % potreba za vitaminom D možemo osigurati hranom. Odličan izvor je riblje ulje, punomasno mlijeko i žumanjce jajeta. Zanimljivo je da najveću količinu ovog neophodnog vitamina možemo osigurati sunčanjem. Ukoliko samo dva puta sedmično budemo izlagali lice ili ruke sunčevim zrakama, dobiti ćemo čak 100 puta više ovog vitamina nego što možemo unijeti hranom.

Vjerovatno svi ovaj vitamin povezujemo sa kostima, odnosno prevencijom rahitisa kod djece, i osteoporoze kod starijih. Međutim, najnovija istraživanja govore o potpuno novim zdravstvenim koristima vitamina D.

Snažan imunitet

Uloga vitamina D u imunitete iznenadila je sve istraživače. Prozvali su ga čak i čudesni vitamin. Naime, dokazano je da on dok cirkuliše našim krvnim sudovima šalje signale za uzbunu okolnim ćelijama, upozoravajući ih na prisutne bakterije ili viruse.

Smanjuje visoki pritisak

S obzirom da krvni pritisak s godinam lagano raste, preventivna uloga vitamina D posebno se preporučuje ženama pred kraj reproduktivnog razdoblja, a uz to ovaj vitamin će minimalizirati i mogućnost nastanka osteoporoze.

Uvijek mlad mozak

Istraživanjem je dokazano da vitamin D smanjuje propadanje moždanih funkcija kod starijih osoba. Testiranjem inteligencije na 3000 ljudi, dokazano je da su oni sa većom razinom ovog vitamina imali znatno bolje rezultate.

Umanjuje bol

Otkriveno je da već i sasvim mali nedostatak vitamina D u našem organizmu utječe na pojačanje intenziteta boli, tako da uzimanjem dovoljne količine ovog vitamina možemo smanjiti, a možda čak i spriječiti nastanak dugotrajne boli.

Sprečava rak dojke

Nutricionisti su dokazali da povećano uzimanje vitamina D smanjuje rizik od nastanka raka dojke, a žene koje su već oboljele od ove zloćudne bolesti, ukoliko tokom standardne terapije uzimaju veoma malo vitamina D, imaju slabu šansu za izliječenje.

Smanjuje rizik od tumora prostate i debelog crijeva

Liječnici za ovaj vitamin kažu da čuva muško zdravlje. Naime, više studija dokazalo je da uzimanje preporučene dnevne doze vitamina D zajedno sa zdravom hranim i 10-minutnim izlaganjem suncu, može čak za 75% smanjiti rizik od tumora prostate i debelog crijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *