Svakodnevno ga žene koriste za uljepšavanje, a otrovan je!

U svojoj kozmetičkoj torbici imate otrovnu stvar! Istraživači sa Svečilišta ‘Duke’ u Sjevernoj Karolini ispitivali su utjecaj jednog od najdražih beauty proizvoda, laka za nokte, na ljudski organizam, a rezultati su zapanjujući!

Naime, osobito su se orijentirali na to sadrže li testirani lakovi za nokte trifenil fosfat (TPHP) koji se dodaje kako bi proizvod bio što dugotrajniji. Osim u proizvdnji lakova, ovaj se spoj dodaje i u proizvodnji plastike te može biti iznimno otrovan.

Ono što najviše šokira je činjenica da su sve ispitanice u tijelu imale tragove ovog spoja i to u sedam puta većoj količini od one dozvoljene! Istraživači su došli do saznanja da tolika količina trifenil fosfata utječe na hormonalne promjene koje se povezuju s preuranjenim pubertetom, debljanjem te problema u razvoju mozga.

Ovaj je spoj pronađen u čak 49% od 3000 testiranih lakova za nokte, a istraživanje je rezultiralo raspisivanjem peticije kojom se traži da proizvođači lakova za nokte prestanu upotrebljavati trifenil fosfat.

Također, zanimljivo je i saznanje kako prozirni lakovi za nokte sadrže najveću količinu ovog otrovnog spoja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *