Svaka žena mora znati za ove biljke: Regulišu hormone i pomažu u sagorijevanju masti!

Hormoni su signalni molekuli proizvedeni od žlijezda za regulisanje naših fizioloških funkcija. To su veoma složeni molekuli sa različitim hemijskim strukturama. Neki od njih su čak i antagonisti – imaju potpuno suprotne efekte. Na primer, glukagon i insulin su antagonistički par. Iako glukagon promoviše oslobađanje glukoze u krvotok pretvaranjem skladištenog glikogena (postupak poznat kao transdukcija signala), insulin pomaže u uklanjanju glukoze iz krvotoka radi skladištenja kao glikogena (proces poznat kao transdukcija signala).

Još jedan primjer suprotnih hormona je antagonistička kombinacija grelin (poznatog i kao hormon gladi) i leptin (hormon povezan sa jedenjem). Kada nismo jedli jeli vreme, nivoi grelin-a se povećavaju, što nas čini gladnim. Kada jedemo, nivoi grebena se smanjuju dok se nivoi leptina povećavaju, što dovodi do smanjenja gladi.

Posao našeg endokrinog sistema je da pomogne održavanje ravnoteže između različitih hormona. Štitna žlijezda, hipofiza i nadbubrežne žlezde, jajnika u ženama sve luče hormone sa različitim akcijama. Kada su naši hormoni izbalansirani, mi smo u savršenom fizičkom i psihičkom stanju. Međutim, mnogi faktori kao što su bolesti, promjene ishrane ili promene u atmosferi mogu dovesti do hormonskih disbalansa koje mogu uzrokovati neželjene simptome i poremećaje. Dakle, od presudnog je značaja da učinite sve što možete da dovedete hormone u ravnotežu. U tu svrhu, podsjetićemo vas na neke ljekovite bilje koje imaju uravnotežen efekat na hormone. Ove biljke imaju pozitivan utjecaj na zdravlje čoveka.

1. Astragalus

Astragalus je nezamenljiv dio kineske medicine zahvaljujući svojoj sposobnosti liječenja mnogih zdravstvenih stanja kao što su kardiovaskularne bolesti, problemi sa jetrom, respiratorne infekcije i astma. Takođe se koristi za akciju svojstva imuniteta i anti-aging efekat (koji se javlja kao rezultat jedinjenja zvane cikloastragenol, koja aktivira enzim telomerazu koja štiti DNK ćelija tokom ćelijske podjele).

Astragalus pomaže regulaciju krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Ima zaštitni efekat na beta ćelije pankreasa koja luče insulin. Astralagus suprotstavlja insulinsku rezistenciju u kojoj receptori insulina progresivno desenzituju na njega zbog visokih nivoa hormona kruženja (kao što vjerovatno znate – insulinska otpornost je najveći uzročnik dijabetesa tipa 2).

2. Ashwagandha

Ashwagandha je veoma popularna trava u ajurvedskoj medicini zahvaljujući svojoj sposobnosti da pomogne ravnotežu nad nadbubrežnom i štitnom žloijezdom. Ekstrakt Ašvagande je posebno korisan za ljude koji pate od hipotiroidizma i hipertireoidizma.

Ova adaptogena biljka može poboljšati cirkulaciju krvi, smanjiti stres i spriječiti prijevremeno starenje. Također se koristi za liječenje disfunkcije kod muškaraca i povećanje proticaja krvi u reproduktivne organe kod žena. Ashwagandha je takođe korisna za starije ljude jer poboljšava pamćenje.

3. Maca korijen

Vijekovima su autohtoni stanovnici Anda koristili Maca korijen (koji se naziva i peruanski ginseng) u liječenju mnogih zdravstvenih stanja. Danas je ovaj korijen veoma popularan zahvaljujući svojstvima svojstva energije. Mnogi profesionalni sportisti koriste Macu u prahu da povećaju izdržljivost. Hormonski balansni efekat Maca korijena pružaju mnoge druge prednosti kao što je olakšanje stresa. Takođe sadrži biljne hormone koji nude mnoge koristi za zdravlje žena, kao što su ublažavanje menopauzalnih simptoma kao što su vrući blicevi i noćno znojenje.

4. Američki ginseng
Image result for 4. Američki ginsengAmerički ginseng održava pravilnu hormonsku ravnotežu. Ojačava imuni sistem, poboljšava varenje, povećava apsorpciju hranljivih materija i oslobađa stres. Ova biljka je također veoma korisna za muško reproduktivno zdravlje kao rezultat njegove sposobnosti za poboljšanje nagona i performansi.

5. Testerasta palma

U biljnoj medicini, bobice se koriste u leijčenju benigne hiperplazije prostate. Ova biljka takođe može pomoći u povećanju broja spermatozoida, smanjenju hroničnog umora, smanjenju stresa i povećanju imunološkog sistema.

Ima pozitivan efekat na cijeli endokrini sistem, ali je posebno pogodan i za muški i ženski reproduktivni sistem.

prirodni-lijek.novi.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *