Šta je to tako dobro u bananama?

Banane doživljavamo kao užinu ili voćni dodatak pojedinom obroku ne razmišljajući previše o svim blagodatima ovoga tropskog voća…

Banane imaju brojne pozitivne učinke, pune su vitamina i vlakana te ugljikohidrata koji vraćaju izgubljenu energiju, a i podstiču serotonin na instant djelovanje.

Ovo voće nije samo užina ili dodatak pojedinom obroku, brojne su blagodati ove gošće iz tropskih predjela. Pročitajte kako banane konkretno pomažu kod raznih tegoba.

1. Banana je bogata kalijem. A kalij je vitalni mineral koji pomaže u normaliziranju otkucaja srca, šalje kisik u mozak i regulira količinu vode u tijelu. Kalij je važan za kontrakciju mišića, pravilan rad nervnog sistema i dobro funkcioniranje srca

2. Banana obiluje jednostavnim šećerom, monosaharidom fruktozom, zbog čega je brzi izvor energije.

3. U bananama je izvor vitamina B6, vitamina C, magnezija, riboflavina, biotina, a bogate su i željezom.

4. Banane stvaraju i prirodan učinak protiv kiselina u tijelu, pa, ako patite od žgaravice, one mogu pomoći u olakšanju simptoma jer neutraliziraju prejaku kiselinu i smanjuju nadražajnost oblažući unutrašnjost želuca.

Jeste li znali

Banane su na zapadu postale široko prihvaćene kao hrana 1876. godine, nakon što su ih na proslavi u Filadelfiji prodavali zamotane u foliju.

5. Banane su lako probavljive, vrlo rijetko izazivaju alergijske reakcije, zbog čega su prikladna namirnica za dohranu djece i odličan nadomjestak hrane za sve koji su u poslovnoj žurbi.

6 . Ovo jedinstveno tropsko voće izvrsno je za smirivanje nervnog sistema pa nas brani od depresije i stresa.

7. Banane su dobre za PMS, a ako ste trudni, jedna banana između obroka spriječit će pad šećera u krvi i pomoći da izbjegnete jutarnje mučnine.

8. Banane pomažu u pojedinim slučajevima anemije, a mogu pomoći kod odvikavanja od pušenja, smanjuju rizik od moždanog udara za 40 posto, pomažu u boljem radu mozga i koriste se kao hrana kod poremećaja rada crijeva.

9. Banana sadrži triptofan, vrstu bjelančevine koju tijelo pretvara u neurotransmiter serotonin, poznat i kao hormon sreće. Zato ne čudi da se mnogi osjećaju puno bolje nakon konzumacije banane.

10. Banane sadrže i visoke količine B vitamina koji pomaže pri smirivanju i opuštanju cijelog organizma.

11. Ona je jedino sirovo voće koje se može uzimati bez posljedica kod hroničnih bolesti i pomaže da se uspostavi normalna funkcija stolice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *