Sok od povrća jača imunitet

Omiljena bezalkoholna osvježavajuća pića većine ljudi su limunade i voćni sokovi. Međutim, pošto voćni sokovi sadrže sopstveni šećer, a često se i dodatno zaslađuju, zbog čega postaju prave kalorijske bombe, bečki profesor Hademar Bankhofer preporučuje sokove od povrća. Nasuprot voćnih sokova, sokovi od povrća pomažu pri mršavljenju. Oni skoro da ne sadrže šećer u sebi, a bogati su bioaktivnim supstancama sadržanim u boji povrća. Na primjer, boja šargarepe ili paprike ima ljekovitu moć, kaže Bankhofer.

Među sokovima od povrća pravi favorit je sok od šargarepe. On je klasični liferant prirodnog beta-karotena, koji se u organizmu prerađuje u vitamin A i pomaže očima, disajnim putevima, koža dobiva snagu da se bori protiv sunca, a staračke fleke mogu da se izbjegnu.

Nekoliko kapi maslinovog ulja u soku od šargarepe pomaže organizmu da bolje apsorbuje vitamin koji razgrađuje masti. Bankhofer preporučuje i sok od paradajza. Crveni pigment paradajza likopin, veoma je važan jer jača srce i krvotok i može da smanji rizik oboljevanja od raka. Također je veoma zdravo piti raso. On pospješuje probavu i snabdijeva organizam velikom količinom vitamina C. Bakterije mliječne kiseline izgrađuju crijevnu floru, i pomažu nam da ostanemo zdravi, jer se 70 odsto imuniteta izgrađuje u crijevima. Sok cvekle je također zdravo piti, a on se može miješati i sa sokom od pomorandže. Bankhofer savjetuje da se voćni sokovi ne piju čisti, već da se razblaže s vodom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *