Smrznuto ili svježe povrće? Evo što nutricionisti kažu!

Brojna istraživanja pokazala su da metoda brzog smrzavanja čuva nutrijente u hrani.

Među njima je i hrvatska studija koju su provele Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, i nutricionistice Darija Vranešić Bender, Sandra Krstev Barać i Mirja Jošić iz Vitaminoteke.

Cilj studije bio je usporediti koncentracije određenih vitamina u odabranom smrznutom povrću i njegovim inačicama u svježem stanju. Izravni cilj studije je također utvrditi dolazi li do pada u koncentraciji tih vitamina tijekom skladištenja u uobičajenim kućnim uvjetima, objasnile su autorice na nedavnom međunarodnom kongresu “Nutricionizam i dijetetika 2016“ u Zagrebu.

Za potrebe studije smrznuto povrće je nabavljeno iz supermarketa, dok je svježe povrće kupljeno na tržnici. Nakon nabavke, povrće je skladišteno u uobičajenim kućnim uvjetima. Svježe povrće pohranjeno je u hladnjak u kojem je temperatura 4°C, dok je smrznuto povrće pohranjeno u zamrzivač na – 18°C. Na svježem povrću provedena su dva mjerenja. Prvo mjerenje provedeno je istog dana kada je kupljeno, dok je drugo mjerenje provedeno nakon 4 dana skladištenja u hladnjaku. Smrznuto povrće podvrgnuto je jednom mjerenju. Analize vitamina u povrću provedene su korištenjem standardnih laboratorijskih metoda.

Vodič za zdravo kuhanje povrća – očuvajte hranjive tvari, okus i izgled

Za potrebe analize vitamina u svježem povrću uzeto je u obzir da postupak smrzavanja obuhvaća određene predradnje odnosno pripremu povrća poput čišćenja, pranja i blanširanja. Stoga su uzorci svježeg povrća u ovom istraživanju, prije provođenja metode mjerenja vitamina, obrađeni na jednak način kao što se obrađuje povrće prije smrzavanja.

KOD SVIH VITAMINA U SVIM VRSTAMA SVJEŽEG POVRĆA ZABILJEŽENO JE ZNAČAJNO SNIŽENJE KONCENTRACIJE VITAMINA TIJEKOM ČETIRI DANA SKLADIŠTENJA U HLADNJAKU. VRIJEDNOSTI VITAMINA U POVRĆU SKLADIŠTENOM TIJEKOM ČETIRI DANA ČESTO SU BILE NIŽE OD ODGOVARAJUĆIH VRIJEDNOSTI ZA SMRZNUTO POVRĆE. REZULTATI UPUĆUJU NA ZAKLJUČAK KAKO JE RAZINA NUTRIJENATA U SMRZNUTOM POVRĆU USPOREDIVA SA SVJEŽIM INAČICAMA I KAKO SKLADIŠTENJE POVRĆA U HLADNJAKU KROZ NEKOLIKO DANA DOVODI DO ZNAČAJNIH GUBITAKA NUTRIJENATA.

Autorice navode kako se iz provedenog istraživanja može se zaključiti kako povrće koje se nabavlja svježe treba potrošiti u razdoblju od 1–2 dana, dok povrće zamrznuto metodom brzog smrzavanja čuva svoje karakteristike tijekom više mjeseci.
nase-zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *