Smanjuje li se želudac ako jedemo manje?

Smanjenje obima struka promjenom ishrane ili ukoliko jedemo manje je, uz adekvatnu vježbu, definitivno moguće.

Međutim, postavlja se pitanje da li se može smanjiti i kapacitet želuca, tako da jedemo manje.

U teoriji se vjeruje da ukoliko jedemo manje, i naš želudac se smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces debljanja i živimo život lagani kao perce.

Zvuči idealno dok ne saznaš koliko malo bi zapravo neko trebalo da jede, kako bi postigao takvo dejstvo. Istraživanja su pokazala kako, ukoliko gojazni žele da smanje želudac za 75 odsto, moraju da jedu samo 600 kalorija dnevno.

“Plus, čak i da uspijete da smanjite obim želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osećaj gladi”, kaže kalifornijski gastroenterolog Džejms Dž. Li.

Lepin i grelin, hemijski spojevi, horomoni, odgovorni su za stvaranje osjećaja gladi. Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina. “To znači, što je želudac manji to je glad veća”, pojašnjava Li. Mršavljenje izgladnjivanje najgore je što možete da učinite svom tijelu. Ne samo da nije zdravo, već nije niti djelotvorno. Čak polovina ljudi koja izgladnjivanjem nastoji da smrša, vrati se na staru kilažu ili se još dodatno udeblja.

“Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje”, dodaje Li i ističe kako se smršati može uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i lepina. Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad, a povećava potrošnja kalorija.

“Veći broj manjih obroka i najmanje sedam sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji regulišu glad”, poručuje gastroenterolog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *