Sjedite previše? Pogledajte kako si uništavate zdravlje – polako, ali sigurno (VIDEO)

Sjedimo u automobilu, dok radimo, dok jedemo, dok koristimo računalo, gledamo TV i čitamo… A razmišljamo li ikada kako to utječe na naše zdravlje? Ovaj video uradak objavljen na Youtubeu pokazuje kako dugotrajno sjedenje polagano uništava tijelo. Ako ste osoba koja sjedi šest sati dnevno, to znači da ćete za 10 do 20 godina osjećati posljedice, ali i da ćete si skratiti život za sedam kvalitetnih godina.

Zbog dugotrajnog sjedenja rizik od smrtonosnih srčanih problema povećava se za 64 posto, dok se rizik od raka prostate ili raka dojke povećava za 30 posto.
Dugotrajno sjedenje ima i značajne metaboličke posljedice. To negativno utječe na razinu šećera u krvi, trigliceride, kolesterol, krvni tlak i razine “hormona apetita” leptina, biomarkere pretilosti i kardiovaskularnih bolesti.
Sjedeći sabotiramo i limfni sustav, koji pomaže tijelu suzbiti infekcije. Limfne žile, koje odvode otpadne tvari, nemaju pumpu poput srca, njih kontroliraju ritmičke kontrakcije mišića u nogama. Dakle, dok sjedite, limfni sustav ne može raditi svoj posao.
Pogledajte video ispod

vasakuhinjica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *