Rak pluća – kako otkriti i prepoznati, simptomi

Najčešći simptomi koji se javljaju kod bolesnika s rakom pluća su kašalj, zaduha, iskašljavanje krvi te rjeđe bol u prsištu, opća slabost, gubitak apetita i tjelesne težine. Ovi se simptomi obično javljaju dosta kasno i često se pripisuju nekim manje ozbiljnim stanjima. Kada se bolest proširi izvan pluća, u okolne ili udaljene organe, javljaju se dodatni simptomi karakteristični za zahvaćenost određenog organa (otežano gutanje, promuklost, bol u kostima, neurološki poremećaji).

Određeni dio bolesnika u trenutku dijagnoze nema nikakvih simptoma pa se bolest otkriva slučajno, RTG snimkom srca i pluća koja se radi iz drugih razloga.

Učestalost plućnih simptoma u bolesnika s rakom pluća:

SIMPTOMI %
Kašalj 46
Gubitak na težini 32
Zaduha 30
Bol u prsima 30
Krv (sukrvica) u iskašljaju 27
Vrućica 28
Bez simptoma 15

Kasna pojava simptoma i visoka smrtnost potiču liječnike i znanstvenike na traženje jednostavnih testova koji bi omogućili screening (probir) široke populacije na rak pluća. Međutim, niti jedan od isprobanih testova do danas nije uspio ući u široku primjenu. Sandardne dijagnostičke metode poput CT-a ili rendgenskih snimki pluća te bronhoskopije preskupe su da bi se rutinski mogle primijeniti na cjelokupnu populaciju.

ONkologija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *