PUTER OD KIKIRIKIJA: Čuva zdravlje vašeg srca, sprečava dijabetes, jača kosti

Jeste li probali puter od kikirikija? Ne samo da je veoma ukusan, već je prava riznica važnih sastojaka koji čuvaju vaše zdravlje i štite od mnogih bolesti…

Puter od kikirikija nam je poznat kao poslastica, naravno zato što je veoma ukusan, ali pored toga, on ima mnoge zdravstvene prednosti, od kojih je najvažnija ta što štiti od kardiovaskularnih bolesti.

Kikiriki puter je izmislio jedan američki farmaceut, 1884. godine, kao dopunu u ishrani za svoje starije pacijente. Dakle, izmišljen je kao pomoć u očuvanju zdravlja.

Naime, puter od kikirikija sadrži visok procenat masnoće (oko 49%), ali većina tih masnoća su nezasićene masnoće, čak 80 posto. To znači da utiče na holesterol u krvi tako što smanjuje nivo onog lošeg, povećava nivo dobrog holesterola i povećava prisustvo mononezasićenih kiselina u krvi, prije svega oleinske. Time spriječava začepljenje arterija i štiti od srčanih bolesti. Brojna istraživanja su pokazala da se umjerenom konzumacijom putera od kikirikija smanjuje rizik od srčanih bolesti čak dva puta.

Ovaj kikiriki puter, koji je potpuno prirodan, sadrži esencijalne masne kiseline, a one su veoma važne za naš organizam.

Naše tijelo može samo da proizvede sve elemente koji su mu potrebni, samo ako mu damo materijal u vidu namirinica s potrebnim nutrijentima. Međutim, esencijalne masne kiseline organizam ne može da proizvede sam, čak i kad ima od čega. Zato je važno jesti namirnice koje ih sadrže, a puter od kikirikija je jedna od tih namirnica.

Pred toga, ovaj puter balansira i nivo šećera u krvi i time štiti i od dijabetesa tipa 2, a njegova visoka kaloričnost spriječava i gojenje, naravno ako se jede umjereno. Dvije kašičice putera od kikirikija dnevno smanjiće potrebe za hranom i praznim kalorijama koje goje. Kikiriki puter sadrži čak 600 kalorija na 100 grama, ali to nikako nisu prazne kalorije. Pogledajte listu nutritivnih vrijednosti koje ovaj puter sadrži:

– Proteini (oko 25%) – pomaže u izgradnji mišićne mase
– Minerali – magnezijum, bakar, cink, mangan, željezo i kalijum
– Vitamini – sadrži vitamin E i vitamine B kompleksa
– Ugljeni hidrati – sadrži polisaharide (složene ugljene hidrate) koji se lako vare, što pozitivno utiče na nivo šećera u krvi
– Masti – nezasićene masti koje regulišu nivo holesterola
– Polifenoli i antioksidansi – preventivno djeluju i štite od gljivičnih i virusnih infekcija, želudačnih oboljenja, moždanog udara
– Esencijalne masne kiseline – omega 3 i pantotenska kiselina
– Folna kiselina

Prosto je nevjerovatno koliko zdravstvenih prednosti ima ova namirnica. Pored toga što štiti srce i krvne sudove, puter od kikirikija jača kosti, poboljšava zdravlje kože (pogotovo ako je u pitanju suha koža), ubrzava rast kose i sprečava opadanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *