Prirodni lijek za bijelo pranje

Upala na području sluznice vagine kod žena nazivamo bijelo pranje. Ova pojava je neugodna i dosta česta pa ženama zadaje mnoge probleme. Bijelo pranje se javlja zbog raznih upala maternice, nekih gljivičnih oboljenja, stresa ili zbog reakcije na neki lijek.

Šta je bijelo pranje?

Već smo spomenuli da je bijelo pranje upala na području sluznice vagine. Kako se radi o upali, važno je tu pojavu tako i liječiti – kao upalu.

Bijelo pranje možemo gledati kao upozorenje na povećani broj štetnih bakterija na području sluznice vagine. Naime, kada dođe do smanjenja mliječne kiseline na području sluznice, štetne bakterije uznapreduju što se manifestira kao iscjedak, koji zovemo bijelo pranje.

Sluznica se neprestano bori protiv vanjskih utjecaja i zaraza, a ukoliko dođe do poremećaja u broju obrambenih tijela, dolazi do upale.

Sluznica vagine proizvodi mliječnu kiselinu koja sprečava razvoj, i povećanje broja štetnih bakterija. U slučaju da je mliječne kiseline malo, smanjuje se otpornost organizma a štetne bakterije uznapreduju, što se vidi kao upala.

Liječenje bijelog pranja uz pomoć bilja

Bijelo pranje, ili vaginalnu sluz možemo liječiti čajem od lista bršljana i hrastove kore. Čaj se priprema tako da po tri žlice bršljanovog lista i hrastove kore, te po jednu žlicu preslice i lista breze, zajedno sa dvije žlice kamilice kuhamo pet minuta u jednoj litru vode. Čaj se pije dva puta na dan po jednu manju šalicu, a istim čajem je potrebno ispirati područje infekcije.

Još jedan čaj koji je dobar u liječenju bijelog pranja: U jednu litru vode prokuhajte po tri žlice lista oraha, koprive i bršljana, te po dvije žlice kamilice i stolisnika. Čaj se pije i dozira kao i kod prvog primjera.

Uz pijenje čaja, da bi uspješno liječili bijelo pranje potrebno je držati zdravu prehranu. Pokušajte jesti što više peršina, te povrća koje je zdravo za organizam općenito, pa tako i za sekret.

Liječenje bijelog pranja uz pomoć maslinovog ulja

Bijelo pranje može se liječiti i maslinovim uljem, uz dodatak nevena. U prirodno maslinovo, ili suncokretovo ulje stavite neven, i pustite smjesu da odstoji kroz par dana na toplom i sunčanom mjestu. Ulje korišteno za ovaj lijek treba da bude prirodno, bez konzervansa, a ukoliko nemate nevena, iskoristite kantarion. Ovako pripremljeno ulje nanesete u maternicu prije spavanja, legnete i pustite da sadržaj odstoji što dulje.

Savjeti protiv nastanka bijelog pranja

Izbjegavajte prevelika opterećenja, te pazite na higijenu općenito. Koristite primjereno donje rublje, najbolje od pamuka te pazite da je uvijek čisto. Nastanak bijelog pranja može se povezati sa pušenjem, ili pretjeranim konzumiranjem kave. Ipak, pravi uzrok nastanka bijelog pranja treba da ustanovi liječnik. U ishrani koristite peršin, jer je dokazano dobar u borbi protiv ove bolesti. U slučaju da je ipak došlo do ove bolesti, treba biti odlučan i ustrajan u liječenju. Bijelo pranje je tvrdokorna bolest, pa je za liječenje potrebno strpljenje, ustrajnost i stroga dosljednost u ispunjavanju uputa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *