Priprema zimnice – Zlata vrijedni savjeti!

Zimnica je zaliha hrane koja se još od davnina u jesen priprema i ostavlja za zimu, kada nam sve voće i povrće nije dostupno. Iako se danas svježe i konzervirano voće i povrće može naći u trgovinama tijekom cijele godine, priprema zimnice još uvijek je duboko ukorijenjen običaj u našim krajevima.

– google oglasi –

Tradicija, ljubav i posebni rituali prilikom pripreme zimnice sastavni su dio svakog dobrog obiteljskog recepta. Povrće za zimnicu najčešće se ukuhava u slanome ili kiselome naljevu, ukiseljava u octu ili soli, rjeđe suši, sve češće zamrzava, a ne treba zaboraviti ni vrlo zanimljive prerađevine uobičajene za voće – sokove ili pekmeze, marmalade te izrazito popularno sušeno voće.

Za pripremu raznih turšija i ostalih salata, svi imamo neki tajni recept i savjet od bake, mi smo izdvojili nekoliko osnovnih pravila i savjeta kojih se moramo pridržavati prilikom pripreme zimnice, kako bih bila što ukusnija…

Nekoliko osnovnih pravila za pripremu zimnice

Za konzerviranje odaberite samo najkvalitetnije voće i povrće, zrelo, ali ne prezrelo.
Plodove ne uzimajte poslije kiše jer su tada vodeniji (posebice voće).
Staklenke dobro operite te ih položite na čist ubrus da se ocijede, a bez brisanja ih prije punjenja pasterizirajte.
Voću i povrću nemojte dodavati prevelike količine šećera, soli, octa, i kemijskih konzervansa, a nemojte ga ni dugo iskuhavati kako bi očuvali što više vrijednih sastojaka.
Upotrebljavate li dodatke za želiranje ili učvršćivanje, odaberite one biljnog podrijetla.
Ako je pekmez ili džem prerijedak, prekuhajte ga dodajući mu žele za zgušnjavanje ili limunov sok i šećer (1 limun i 100 g šećera na 1 kg voća), a ako je pekmez ili džem pregust, dodajte malo vode i još ga kratko prokuhajte.
Raznovrsni začini poput vlasca, papra u zrnu, korijandera, kopra ili češnjaka pružit ce vašoj zimnici posebnu aromu i osigurati ljekovita svojstva.
Kako bi spriječili pucanje staklenki pri punjenju vrućim sadržajem, pod staklenke stavite vlažnu krpu.
Staklenke je najbolje zatvoriti vakuumskim zatvaračem, a zatvarate li ga celofanom, i njega i rubove boce prije zatvaranja prebrišite alkoholom ili octom.
Staklenke sa zimnicom čuvajte na suhu, zračnu i tamnu mjestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *