Prestanak pušenja dovodi do Parkinsonove bolesti?!

Iako je prestanak pušenja jedna od najboljih stvari koju osoba može da učini da poboljša svoje zdravlje, ostavljanje cigareta razlog je porasta broja slučajeva Parkinsonove bolesti, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Istraživači su ranije utvrdili da je kod pušača manji rizik da će da obole od Parinsonove bolesti jer nikotin u cigaretama na neki način štiti mozak.

Istraživači iz američke države Minesote kažu da je velika kampanja protiv pušenja krajem 1940-tih i tokom 1950-tih razlog porasta slučajeva Parkinsonove bolesti nekoliko decenija kasnije.

Parkinsonova bolest je progresivna degeneracija nervnog sistema čiji su simptomi nevoljno podrhtavanje i ukočenost, ali i psihološki problemi kao što je depresija, piše Daily Mail.

Naučnici su utvrdili da je povećanje broja oboljelih najviše primijećeno kod muškaraca starijih od 70 godina.

Slični trendovi nisu primijećeni kod žena.

“Naša studija ukazuje da se broj oboljelih povećao u periodu između 1976. i 2005. godine, posebno kod muškaraca stariji od 70 godina”, rekao je doktor Walter Rocka sa Klinike “Mayo”.

Prema njegovim riječima, to može da bude povezano sa dramatičnim promjenama kod pušača koje su se dogodile u drugoj polovini 20. vijeka, ali i sa promjenama načina života ili okoline u ekološkom smislu.

(MOJEzdravlje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *