POREMEĆAJ KOJI JE TEŠKO SHVATITI: Dodirujete li često kosu moguće je da imate jako ozbiljan problem

Ove vrste opsesivnog poremećaja zapravo su način na koji se neke osobe pokušavaju izboriti s tjeskobom i stresom, piše “The Sun”.

Humanitarne organizacije posvećene ovom problemu prodaju narukvice koje izgledaju poput “lucky charm” narukvica poznatih po tome što mogu preusmjeravati energiju.

Iz jedne britanske neprofitne organizacije koja prodaje ove narukvice kažu da osobe koje imaju trihotilomaniju čupaju kosu, ali i trepavice, obrve, dlake s brade, stidnog područja pa čak i s kućnih ljubimaca.

“To su posebna stanja i osobe s ovim poremećajem ih često prikrivaju šminkom ili izbjegavanjem kontakta očima. Trihotilomaniju je uglavnom teško shvatiti, pa osobe koje pate od ovog poremećaja se često socijalno povlače”, rekli su iz ove organizacije.

Čupala kosu i dok je dojila

Jedna 34-godišnja žena rekla je da je naviku čupanja kose stekla u tinejdžerskim godinama i zadržala je do danas i dodala da nije ponosna na to što radi, ali da se ne može zaustaviti.

“Ponekad diram kosu i u javnosti, u autobusu ili na poslu. Kada sam postala mama radila sam to dok sam dojila dijete, pokrivajući ga kosom”, kazala je.

Doktor David Kingsley, predsjednik Svjetskog udruženja trihologa, rekao je da je osobama s ovim poremećajem jako teško prestati s tim što čine.

Međutim, mnogi vjeruju da nakit koji preusmjerava energiju to može bar kratkoročno popraviti.

Terapija podrazumijeva kognitivno bihevioralnu terapiju i hipnozu. Bez tretiranja trihotilomanija može postati opsesivna, a navodno su ove narukvice pomagale, prenosi “Net“…

haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *