Pet znakova da vam slabi sluh

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim poznijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom. Ali, stepen pogoršanja bi morao da odgovara godinama starosti, upozoravaju stručnjaci.

“Ako je stepen oštećenja veći nego što se toleriše u određenim godinama, moraju da se utvrde uzroci” kaže primarijus dr Tomaš Podlešak iz ORL bolnice u Pragu.

U nekim slučajevima oštećenje može da nastane pod uticajem urođene mane, ali i kao posljedica obavljanja određenih profesija, recimo, zbog dugogodišnjeg boravka u veoma bučnom prostoru.

Zujanje

Prvi znak da sluh popušta može da bude povremeno šuštanje ili zvonjenje u ušima. Blago zujanje ili zvonki zvuk najčešće se primjećuju u prostoriji u kojoj je tišina. Ali, ako ovaj zvuk postane intenzivniji, ili čak stalan, bez prekidanja, to znači da su nervi u ušima oštećeni, tvrde stručnjaci Odjeljenja otorinolaringologije iz Medicinske škole u Njujorku. Oni, takođe, upozoravaju da korišćenje slušalica značajno doprinosi oštećenju sluha.

“Permanentni gubitak sluha može da se desi već osam do 15 minuta poslije slušanja muzike na maksmilanoj jačini”, ističe doktor Srikant Čerukuri, ORL iz Čikaga. “Prolazno zujanje ili bučanje u ušima poslije slušanja glasne muzike ili poslije nekog koncerta, trebalo bi da budu znaci upozorenja da je muzika bila preglasna.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *