Pet namirnica koje ne biste smjeli davati djeci

Poznato je da je uravnotežena prehrana ključ zdravlja, no ponekad zdrave namirnice mogu prouzrokovati mnogo problema za djecu jer njihovi organizmi ne mogu probaviti određene tvari, a imunitet im je preslab da se odupre naizgled bezopasnim tvarima.

Ovo je pet namirnica koje ne biste smjeli davati svojoj djeci:

1. Med
Djeci do dvije godine starosti ne smije se davati med, jer može sadržavati toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je boriti se protiv pojave te tvari, ali ne i dječiji, pa ga je bolje u potpunosti izbjegavati u ranim godinama vašeg mališana.

2. Nepasterizovano mlijeko
Kravlje mlijeko sadrži mliječne proteine koje djeca do godine dana života ne mogu probaviti, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice u dječju prehranu prije prvog rođendana. No, u mlađoj dobi valja izbjegavati i domaće mlijeko koje nije prošlo proces pasterizacije. Domaće mlijeko je puno okusa, a neki vjeruju i da je bolje od onog industrijskog, no može sadržavati bakterije koje mogu izazvati probavne smetnje kod djece.

3. Neke vrste riba
Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina te se preporučuje njena konzumacija od najranije dobi. No, neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu sadržavati značajne tragove žive koje će naškoditi živčanom sistemu djeteta, pa ih treba maknuti s jelovnika mališana, piše Zadovoljna.hr.

4. Citrusno voće
Limun, limeta, grejp i naranče dio su zdravih plodova iz porodice citrusa koju karakterizuje visoki postotak vitamina C. No ove plodove obilježava i visoka kiselost koja može nadražiti osjetljivi želudac djeteta, te izazvati kožni osip. Upravo zato preporučuje se da izbjegavate davanje ove hrane djeci mlađoj od godine dana.

5. Hrana koja “napuhava”
Brokula i grah samo su dio namirnica s visokim postotkom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu, ali i izazivaju jake vjetrove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neugodu, kod male djece mogu prouzrokovati jake bolove u predjelu stomaka, pa je bolje pričekati s uvođenjem ovakvog tipa krute hrane u prehranu najmlađih.

(MOJEzdravlje)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *