Peče, ali čisti pluća i spaljuje kalorije – ovo je spasonosan začin

U Južnoj se Americi svakodnevno jede, a poznat je još od 7.500 godina prije Krista. Svijet je ovaj blagotvoran začin dobio nakon što je Kolumbo otkrio Ameriku i od tada mu nema ravna u otvaranju dišnih puteva, smanjenju bolova i izbacivanju otrovnih tvari iz tijela.

Ako ste ljubitelj ljutog, dodatak čilija za vas je normalna stvar, no ako niste – izdržite osjećaj ljutine i jedite čili – jer je ljekovit, piše “Dnevno“…

Čili pomaže u razgradnji masnih tvari u tijelu pa je izvrstan saveznik u borbi s debljinom. Osim toga, u trenu će otvoriti vaše dišne puteve, djelomično upravo zbog svoje ljutine. Ono što nećete osjetiti odmah jest razgradnja sluzi, katrana i nečistoća u plućima.

Upravo se zbog toga savjetuje pušačima i ljudima s problemima dišnog sistema. Analgetička aktivnost kapsaicina koji se nalazi u čiliju poznata je od davnina pa tako čili može zamijeniti analgetike za uklanjanje boli, na primjer umjerene glavobolje.

Naučnici ističu dva važna sastojka čilija:

karotenoide i
eterična ulja.
Crvenu mu boju daju karotenoidi, a ulja su ono što nas peče kada ga jedemo, odnosno utječu na okus. Kapsaicinoidi iz čilija stvaraju osjećaj peckanja jer se vežu za receptore boli. Međutim, ta je bol neznatna imamo li na umu pozitivna svojstva čilija, a posve je zanemariva ako smo ljubitelji ljutog.

nase-zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *