Pažnja, pažnja: Zbog prljavštine sa ovih predmeta možete da se razbolite!

1. Tastatura i miš

Svaki predmet koji uzastopno dodirujemo jagodicama prstiju i dlanovima prepun je bakterija i bakcila. Dovoljno je da napišete tekst ili pregledate omiljene članke i fotografije, a onda, na primjer, dodirnete nos, oči ili usne i brojni opaki mikroorganizmi već su se našli u vašem tijelu.

Tastatura i miš jedni su od najprljavijih mjesta u vašm domu i zato ih je, svaki ili svaki drugi dan, potrebno prebrisati antiseptičkom maramicom, piše “Zadovoljna“.

2. Daljinski upravljač

Ova naprava je stvorena da vam tekom cijelog dana “leži” u ruci. Dodiruju ga svi ukućani i to odmah pri ulasku u kuću, ali i dok jedu. Upravo zbog toga to je pravo leglo bakterija koje se pod vašim vlažnim dlanom množe velikom brzinom.

Baš poput tastature i miša, svako malo daljinski prebrišite antiseptičkom maramicom ili pak komadićem vate umočenim u medicinski alkohol.

3. Mobilni

Pomislite samo koliko ste se puta javili na moblni tokom jela, pipreme jela, u kupatilu, u autobusu ili nekom drugom javnom mjestu?

Upravo spomenute radnje idealan su način prenošenja virusa i bakterija do vašeg omiljenog uređaja, a potom i do vašeg nosa i usta. Redovno dezinfikujte moblni maramicom na bazi alkohola.

4. Torbica

Prepuno korisnih i beskorisnih sitnica, ženska torbica je pravo leglo bakcila. Ne samo da iza svake radnje dodirujete ručku i odlažete torbu na sumnjive površine, u nju redovno stavljate novčanik, mobilni pa čak i ostatke hrane.

Torbicu koju ste odložili na neku od javnih površina potom donosite kući i time riskirate prenošenje raznih bakterija od kojih su mnoge vrlo opasne za zdravlje vas i vaših ukućana. Kad god se sjetite torbicu prebrišite antiseptičkom maramicom.

5. Vrata frižidera

Vrata frižidera dnevno se otvore i zatvore nebrojeno puta. Tokom te radnje na vratima ostaju ostaci hrane i slatkog pića zbog čega su mjesto idealno za razmnožavanje opasnih mikroorganizama koji potom završe u našem tijelu i mogu da uzrokuju razne tegobe.

Vrata frižidera treba da prebrišete antiseptičkim sredstvom za čišćenje svaki dan.

haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *