Ovo nikako nemojte raditi poslje jela

Kada u ručku ili večeri malo pretjerate, ali i u slučaju da pojedete umjerenu količinu hrane, neophodno je pridržavati se nekih veoma važnih pravila kako bi hrana bila što bolje svarena. Pravila se odnose na period poslje glavnih obroka u trajanju najmanje trideset minuta.

Ne popuštaje kaiš na pantalonama, jer može doći do blokade crijeva tokom varenja.

Ne pali odmah cigaretu. Ustanovljeno je da jedna cigareta poslije jela utječe na organizam kao da ste popušili deset.

Ne jedi odmah voće. U suprotnom, stomak će vam se napuniti zrakom. Stručnjaci preporučuju konzumiranje voća sat prije ili poslije jela.

Ne pij čaj. Zašto? Listići čaja sadrže veliku količinu kiselina koje će stvrdnuti hranu bogatu bjelančevinama koje ste pojeli i tako prouzrokovati smetnje u varenju.

Ne tuširaj se, jer kupanjem ćete povisiti krvni pritisak u rukama, nogama tijelu i istovremeno oslabiti pritisak u sto maku, što će usporiti proces varenja.

Ne idi u šetnju, iako se dugo govorilo da poslije jela treba napraviti sto koraka da biste doživjeli stotu, utvrđeno je da šetnja može dovesti do toga da varenje ne apsorbira nutr -tivne sastojke iz konzumirane hrane.

Ne idi odmah na spavanje. Zbog horizontalnog položaja, pojedena hrana ne vari se na dobar način, a to može prouzročiti smetnje u crijevima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *