Ova neverovatna salata će vam pomoći da snizite nivo holesterola regulišete krvni pritisak

Tokom letnjih vrućina, sve što želimo da konzumiramo su osvežavajuće namirnice. Ovaj recept za salatu sa krastavcem i belim lukom će vam pomoći da regulišete krvni pritisak i da se osvežite.
Takođe će vam pomoći da snizite nivo holesterola, ubrzaće vaš metabolizam i pružiće vam dosta energije.

Krastavac je tradicionalno povrće leta, sadrži malo kalorija i veliku količinu vode. Ceni se zbog svoje male sadržine ugljenih hidrata i velike količine vlakana, kao i vitamina koji pomažu prilikom snižavanja krvnog pritiska. Kada kupujete krastavce, definitivno treba da potražite one čvrste sa tamnom korom.

Iako njegov ukus može biti donekle bezukusan, to je zato što se ovo povrće konzumira pre nego što sazri, te predstavlja vrlo osvežavajuću namirnicu koja se jede sirova, naročito u vidu salate, ali može takođe da se upotrebi u prelivu za salate sa sirćetom ili da se čuva u sirćetu.

Ovde možete videti recept za salatu gde je krastavac ključni sastojak:

3 čena belog luka
1 krastavac
400ml hladne vode
morska so
sirće
Način pripreme:

Oljuštite i očistite beli luk, ubacite ga u činiju, dodajte morske soli po želji i nakon toga sve to sameljite dok ne dobijete pastu. Nakon toga dodajte sirćeta po želji i dobro promešajte. Iseckajte krastavac na komadiće, ubacite ga u činiju i na kraju dodajte vodu. Promešajte sve kašikom kako biste dobili izjednačenu smesu i vaša salata je gotova.

Sastojci:

-Beli luk:

Beli luk je bogat mineralima, kalcijumom, sumporom, fosforom, gvožđem, uglejnim hidratima, alicinom, enzimima, kao i vitaminima A i C. Zahvaljujući supstanci alicin, beli luk ima antivirusno, antibakterijsko i antigljivično dejstvo. On takođe smanjuje holesterol u krvi, te sprečava nastanak arteroskleroze krvnih sudova i snižava krvni pritisak za 10%.

-Krastavac:
Krastavac je savršeno povrće za tople, letnje dane jer će vas osvežiti. Sadrži malo kalorija i spada među vrste povrća sa najvećim sadržajem vode. Takođe sadrži i jod, kalijum, vitamine B1, B2 i C, gvožđe i vrlo malo masti, šećera i proteina.

– Morska so:

Morska so sadrži ključne minerale (natrijum, magnezijum i kalijum) koji direktno pomažu ćelijama u procesu jačanja imunog sistema, te povećava otpornost na infekcije i bolesti prouzrokovane bakterijama.

-sirće:

Prirodno sirće je odličan saveznik u borbi sa težinom i prekomernim masnim naslagama. Uporedo sa tim predstavlja i prirodan lek za brojne bolesti.

-Voda:

Voda ubrzava metabolizam, povećava nivo energije, hidrira kožu i pomaže telu da ukloni štetne supstance i toksine.

Izvor:webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *