Oprez! 5 najprljavijih predmeta iz doma od kojih se možete razboljeti

Iako na spomen bakterija i prljavštine u domu prvo pomislimo na WC školjku, koš za smeće ili spužvice za suđe, iznenadit ćete se kako najprljavije, a time i najopasnije predmeti iz našeg doma zapravo držimo u ruci ili dodirujemo više od desetak puta dnevno.
1. Tipkovnica i miš
Svaki predmet koji uzastopce dodirujemo jagodicama prstiju i dlanovima prepun je bakterija i bakcila. Dovoljno je da napišete tekst ili pregledate omiljene članke i fotografije te potom dotaknete nos, oči ili usne i brojni opani mikroorganizmi već su se našli u vašem tijelu.
Tipkovnica i miš jedni su od najprljavijih mjesta u vašm domu i zato ih je, svaki ili svaki drugi dan, potrebno prebrisati antiseptičkom maramicom.
2. Daljinski upravljač
Ova je naprava stvorena da vam tijekom cijelog dana ‘leži’ u ruci. Dodiruju ga svi ukućani i to odmah pri ulasku u kuću, ali i tijekom jela. Upravo zbog toga to je pravo leglo bakterija koje se pod vašim vlažnim dlanom množe velikom brzinom.
Baš poput tipkovnice i miša, svako toliko daljinski prebrišite antiseptičko maramicom ili pak komadićem vate umočenim u medicinski alkohol.

3. Mobitel
Pomislite samo koliko ste se puta javili na mobitel tijekom jela, pipreme jela, u kupaonici, u autobusu ili nekom drugom javnom mjest?
Upravo spomenute radnje idealan su način prenošenja virusa i bakterija do vašeg omiljenog uređaja, a potom i do vašeg nosa i ustiju. Redovito dezinficirajte mobitel maramicom na bazi alkohola.
4. Torbica
Prepuno korisnih i beskorisnih sitnica, ženska torbica je pravo leglo bakcila. Ne samo da iza svake radnje dodirujete ručku i odlažete torbu na sumnjive površine, u nju redovito pospremate novčanik, mobitel pa čak i ostatke hrane.
Torbicu koju ste odložili na neku od javnih površina potom donosite kući i time riskirate prenošenje raznih bakterija od kojih su mnoge vrlo opasne za zdravlje vas i vaših ukućana. Kad god se sjetite torbicu prebrišite antiseptičkom maramicom.
5. Vrata hladnjaka
Vrata hladnjaka dnevno se otvore i zatvore nebrojeno puta. Tijekom te radnje na vratima ostaju ostaci hrane i slatkog pića zbog čega su mjesto idealno za razmnožavanje opasnih mikroorganizama koji potom završe u našem tijelu i mogu uzrokovati razne tegobe.
Vrata hladnjaka trebali bi prebrisati antiseptičkim sredstvom za čišćenje svaki dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *