Opasan, ali uhvatljiv: Nevidljivi uzrok neizlečive bolesti kojoj smo svi skloni!

Neke bolesti lako je dijagnostifikovati na vreme jer dolaze ‘najavljeno’, s lako prepoznatljivim simptomima, ali moramo obratiti pažnju na one tihe bolesti za koje nema znakova upozorenja.
Svaki drugi četvrtak u oktobru obeležava se Svetski dan vida s ciljem podizanja svesti o važnosti zdravlja očiju.
Oko je organ koji nam omogućava vid i percepciju svih zbivanja u našoj okolini, a sklon je raznim problemima od kojih se najopasnijim pokazao očni pritisak.
Naime, povišeni očni pritisak uzrokuje glaukom. To je očna bolest koja može da dovede do trajnog oštećenja očnog živca i slepila. Ne može se izlečiti, ali može da se kontroliše uz pomoć lekova. Najčešće se dijagnostifikuje osobama starijeg životnog doba, ali glaukom zapravo ne bira pa od njega mogu da obole i novorođenčad, deca i mlade osobe.
Gubitak vida koji uzrokuje glaukom je trajan i zbog toga je važno redovno proveravati očni pritisak, a važno je napomenuti kako povišeni očni pritisak nema nikakve simptome. Upravo zato mnogi ljudi ni ne znaju da imaju taj opasan zdravstveni problem.

REDOVNI PREGLEDI NAKON 40. GODINE

Ako nosite naočare, imate genetsku predispoziciju za glaukom, patite od problema poput progresivne kratkovidnosti i urođene dalekovidosti ili bilo kojeg drugog stanja štetnog za oko, redovno bi trebalo da odlazite kod oftalmologa na merenje očnog pritiska.
Nemojte da čekate pogoršanje vida tj. fizičku manifestaciju očnih problema jer tada već može da bude prekasno.
Ako ni vi ni vaši članovi porodice nemate problema s vidom, trebalo bi da ga redovno merite nakon 40. godine jer tada svi ulazimo u populaciju sklonu razvoju povišenog očnog pritiska i glaukoma.

VAŽNOST ISHRANE I VEŽBE U PREVENCIJI I LEČENJU
Baš kao i kod mnogih drugih zdravstvenih problema, u prevenciji i lečenju očnog pritiska važnu ulogu ima zdrava ishrana i redovno vežbanje.
Ishrana bogata vitaminom C, E i A, zdravim masnim kiselinama i mineralima pogoduje zdravlju oka. Potrebno je smanjiti unos industrijskih šećera, ugljenih hidrata, prerađene brze hrane, a preporučuje se ishrana bazirana na zelenom povrću i voću.
U svakodnevnu rutinu uključite minimalno 40 minuta vežbanja dnevno, pogotovo ako sedite dok radite svoj posao koji uključuje svakodnevni boravak pred kompjuterom. Fizička aktivnost i vežbanje pomažu u smanjivanju krvnog, ali i očnog pritiska.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *