Onkolog: Aluminij u roll-onima uzrokuje tumor s metastazama

Dugo se špekulira da alumijeve soli u perspirantima uzrokuju rak dojke, no nova švicarska studija otkrila je i da mogu prouzročiti i agresivne, metastazirajuće tumore

Iako se već dugo govori da aluminijev klorohidrat iz dezodoransa i roll-ona uzrokuje rak dojke, bilo je i puno opovrgavanja, pogotovo od strane proizvođača. No nova švicarska studija otkrila je da dugotrajna izloženost toj kemikaliji može potaknuti razvoj tumora koji se šire po tijelu. Aluminijev klorohidrat blokira žlijezde znojnice, nakuplja se u tkivu dojki i i proizvodi efekte slične onima koje proizvodi estrogen. Stravična je činjenica da većina današnjih perspiranata sadrži ovaj sastojak ili druge sastojke s aluminijem.

Koautor ove studije, Andre-Pascal Sappino, usporedio je ove sastojke s azbestom:
– Azbest je jeftin i ima velik industrijski potencijal i trebalo je 50 godina da ga zabrane. Nadam se da neće toliko dugo trebati da zabrane i aluminijske soli – ispričao je za The Local.

Osim toga, kao i azbest, aluminij nije vidljiv kao mutagen u bakterijama, no nakon što su aluminijske soli uštrcali miševima, pojavili su im se metastazirajući agresivni tumori.

Profesor Sappino je ujedno i onkolog i savjetuje i muškarce i žene da izbjegavaju dezodoranse koji sadrže aluminijske soli, piše Daily Mail.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *