Nedostatak jednog vitamina izaziva nepodnošljive simptome – a tumačite ih drugačije

Uz sve to, registrovano je da u posljednjih 100 godina hranom unosimo sve manje i manje količine magnezijuma. Nekada je samo jedan dnevni obrok sadržao potrebne količine, a danas ga ima samo u tragovima. U drugom planu su, i nepravilna ishrana, dnevno u prosjeku unesemo 175 mg, a potrebe su od 300-350 mg, brza hrana, uticaj stresa, intenzivniji način života, piše “B92“…

Bijeli hljeb i glazirana riža koje koristimo svakodnevno “pate” od nedostatka magnezijuma, pa ako se na sve doda i fosforna kiselina, jedan od bitnih sastojaka svih kola napitaka, pušenje i alkohol – za magnezijum nema života.

Simptomi nedostatka magnezijuma:

sklonost čestim depresijama
razdražljivost, uznemirenost, promjene raspoloženja
buđenje u toku noći uz grčeve u listovima, tikovi
osjećaj suhoće grla
sklonost niskom krvnom pritisku uz pojačan puls
zebnje i strahovi
niska tolerancija prema virusnim i bakterijskim infekcijama
Oni koji uzimaju preparate sa dodatkom magnezijuma uglavnom ih lako podnose, jer bioorganske soli magnezijuma ne draže želudac, a zbog najčešće kombinacije sa vitaminom B6 prodire u svaku ćeliju i tamo ostane. Ima i sposobnost da prevede B6 iz neaktivne u aktivnu formu, i zato uspijeva da ga održi u pravoj ravnoteži.

Magnezijum u sadejstvu sa vitaminom B6, pomaže da se smanji jačina PMS tegoba, da se menstrualni ciklus gotovo ne osjeti, ili lahko prebrodi, umanjuje neprijatnosti u menopauzi i poboljšava rad nervnog i srčanog sistema.

7 najboljih izvora magnezijuma:

zeleno lisnato povrće
orašasti plodovi i sjemenke
riba
soja
avokado
banane
tamna čokolada

nase-zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *