Namirnice koje smanjuju simptome PMS-a

Skorašnje studije su pokazale da je to u potpunosti tačno i da bi žene koje imaju PMS trebalo da povedu računa o svojoj ishrani, kako bi smanjile ili potpuno uklonile sve simptome.

U današnjem tekstu saznajte kako da zaustavite nadutost i promjene raspoloženja uz pomoć namirnica koje vjerovatno već imate u svojoj kuhinji.

Sjemenke i orašasti plodovi

Savršena namirnica, odnosno grickalica koju možete jesti kako biste umanjile simptome PMS-a su sjemenke i orašasti plodovi. Bundevino i suncokretovo sjeme, kao i indijski orah i kikiriki su boagati magnezijumom koji sprečavaju nadutost i promjene raspoloženja.

Sardine

Sardine su odlična namirnica koju možete jesti prije i tokom menstruacije jer odlično smanjuju simptome PMS-a. One su bogate omega-3 kiselinama koje povoljno utičiu na smanjenje grčeva, koji uglavnom prave probleme većini žena. Ako ne volite da jedete sardine, možete umjesto njih jesti lososa.

Mliječni proizvodi ili brokoli

Ljudskom tijelu je potrebno oko 1200mg kalcijuma dnevno, kako bi organizam radio kako treba. Pored toga, kalcijum je bitan za žene jer uravnotežuje nivo estrogena. Zato treba da konzumirate mlijeko, jogurt i sir. Ali, ako ne volite mliječne proizvode (ili ste vegan), dovoljnu količinu kalcijuma možete unijeti preko brokolija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *