Mogu li tetovaže uzrokovati rak

Tetovaže mogu uzrokovati rak i mutacije, a naučnici kažu da je jedna boja potencijalno više toksična od ostalih.

Istraživanje koje provodi Evropska hemijska agencija (ECHA) ispituje mogući rizik koji prati tetoviranje.

“Mnogi izvještaji pokazuju ozbiljan razlog za brigu koji proizilazi iz kompozicije tinti koje se koriste za tetoviranje. Najviše zabrinutosti stvaraju alergijske reakcije koje nastaju kao poslijedice substanci u tinti i mogućih karcinogenih, mutagenih ili reproduktivno toksičnih efekata”, navodi se u saopštenju ECHA-a.

Tinte trenutno nisu regulisane u EU. Ako se pronađu bilo kakve hemikalije koje su štetne onoliko koliko se misli, bit će zabranjene.

“Ako utvrdimo da je potrebna restrikcija, formalni prijedlog da se substance ograniče bit će podnijet u roku od godinu dana da bi se inicirao cijeli proces”, rekao je jedan od glasnogovornika agencije.

Crvena tinta je već naučno vezana za dermatitis, oticanje i bol, zbog toga što sadrži živin sulfid. Uz to, i plava, zelena i ljubičasta tinta mogu često izazvati granulome, male brazde na koži.

Iz NHS-a upozoravaju i na opasnost crne kane. Autentična kana je narandžaste boje, dok crna sadrži hemijske boje koje su ‘toliko toksične da su zakonom zabranjene za korištenje na koži.’

“Ako vidite da neko nudi usluge tetoviranja crnom kanom, nemojte biti u iskušenju da se privremeno istetovirate. Ovakva boja kane vas može doživotno ostaviti u ožiljcima i dovesti u životnu opasnost zbog moguće alergijske reakcije”, kažu is NHS-a.

Ko god iskusi alergijsku reakciju treba hitno potražiti ljekarsku pomoć.

nase-zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *