Mame koje puše stavljaju pod rizik plodnost svojih potomaka!

Mame koje puše prije, za vrijeme i poslije trudnoće mogu ugroziti buduću plodnost svojih kćeri, pokazuje novo istraživanje. Studija je uključila ženke miševa kojima su bili ubrizgani uobičajeni toksini koje se nalaze u dimu cigareta prije početka trudnoće i za vrijeme dojenja.

Iako nije bilo znatnog uticaja na broj i veličinu mladunaca poslje izlaganja toksinima dima, uticaj na funkciju ovarija u ženki mladunaca je postojao.

Glavni istraživač Andrea Jurisčova je izrazila nadu da će ti nalazi podstaći dalja istraživanja uloge izlaganju dima cigareta i sličnih toksina iz okoline na plodnost.

– Želimo da povećamo nivo svjesti – rekla je dr. Jurisčova i dodaje da istraživanje upućuje na to da žene koje puše cigarete mogu da utiču na plodnost svojih potomaka, bez ikakvog znanja o tome.

Majčinstvo i cigarete su povezani s velikim brojem komplikacija trudnoće, uključujući malu porođajnu težinu, probleme s placentom i prevremene porođaje.

U odvojenoj studiji istraživač za plodnost dr Pol Fovler i njegove kolege s Univerziteta u Aberdinu, objavili su slične rezultate koji su vezani za plodnost muškaraca. Fovler i saradnici su pokazali da su muškarci čije su majke pušile cigarete za vreme trudnoće imali niži nivo gena koji se zove DHH, a zaduženi su za rast testisa. Manja veličina testisa povezana je s manjim brojem spermatozoida i to može da objasni kako uticaj majki koje puše cigarete djeluje na plodnost nerođenih sinova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *