Ljekari upozoravaju na novu opasnost: Bolest koja ubija za samo 24 sata

Meningokokni meningitis, bolest koja može ubiti za 24 sata, prijeti 450 miliona Afrikanaca u 2016. godini, upozorili su u Abidjanu stručnjaci osam zemalja tog kontinenta.
– Meningokokni meningitis je svjetski problem koji, po procjenama, svake godine pogađa 1,2 miliona ljudi i prouzrokuje smrt njih 135.000 – kazali su ljekari iz zapadne i srednje Afrike, koji su se sastali pod pokroviteljstvom francuske farmaceutske kompanije “Sanofi”.
Dvadeset šest zemalja koje su na afričkom pojasu meningitisa, koji se proteže od Senegala do Etiopije, gdje živi 450 miliona ljudi, mogu teško stradati u periodičnim epidemijama – upozorili su ljekari, pozivajući na djelotvoran odgovor.
– Meningitis je i dalje problem, moramo reagirati kako bismo spriječili tragediju, kazao je Elia Gilbernair iz “Sanofija”.
Profesor Mamadou Keita Marouf iz Malija zauzeo se za kampanju masovnog vakcinisanja radi prevencije bolesti koja je praktično pokosila čitav jedan naraštaj.
Epidemija meningitisa svake godine zahvata Afriku između maja i decembra. Suho razdoblje s jakim vjetrom koji nosi prašinu, i hladnim noćima, izlaže stanovnike disajnim infekcijama i olakšava širenje bakterija.
Bolest uzrokuje upalu moždane ovojnice i leđne moždine, a pogađa uglavnom djecu i osobe mlađe životne dobi.
(Faktor.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *