Limun podiže imunitet, štiti od upala i čisti organizam od štetnih tvari

Također, izuzetan je u čišćenju organizma od štetnih tvari, izbacuje toksine, poboljšava zdravlje pa su se razvile i brojne dijete bazirane na njegovoj efikasnosti jer osim što ubrzava metabolizam i stvara osjećaj sitosti, istovremeno i osnažuje umorno tijelo, piše “Ordinacija“…

Najbolji i provjereni način održavanja vitke linije je redovno uzimanje, posebno prije doručka, limunovog, svježe iscijeđena soka s malo vode sobne temperature.

Najveće blagodati limuna svakako su jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, ali lista dobrih efekata tu se nipošto ne završava jer limun:

smiruje žgaravicu – citruse inače nije preporučljivo konzumirati kod žgaravice, ali ako popijete pola čaše vode pomiješane
sa kaškom limuna, žgaravica će nestati!
snižava holesterol
pomaže kod zacijeljivanja rana
olakšava respiratorne tegobe
umanjuje bol desni
Koristi od limuna za cijeli organizam

Osim što je, dakle, efikasan protiv bakterijskih infekcija, limun odlično djeluje i protiv gljivica, efikasan je protiv parazita, a ima i efekat antidepresiva. Novija naučna istraživanja pokazala su i njegovu djelotvornost protiv raka, kako u prevenciji tako i u terapiji.

Redovno konzumiranje limuna može spriječiti bolesti poput laringitisa, bronhitisa, gripe, prehlade, artritisa, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Stoga, poslušajte provjereni savjet naših baka i svaki dan popijte čašu soka od svježe iscijeđenog limuna. Bit ćete zdravi!

haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *