Lan jača srce i imunitet

Sjemenke lana sadrže ulja, veoma korisne materije, vlakna, a posebna prednost lana je što u velikom procentu sadrži lignin. Lignini su se u istraživanjima pokazali korisnim za smanjenje rizika od nastanka raka dojke i jajnika jer umanjuju aktivnost estrogena, glavnog ženskog spolnog hormona – potencijalnog podstrekača malignog rasta.

Zbog toga laneno ulje, hladno cijeđeno i nerafinisano, u ishrani može da zamijeni ribu. Iz istog razloga, laneno ulje ima uticaj na nivo kolesterola, upalne procese i procese zgrušanja krvi, pa se preporučuje uzimanje na kašičicu ili stavljanje u salatu. U ishrani lan može da se koristi na nekoliko različitih načina. Najbolje je koristiti cijele sjemenke tako što ćete ih dodati u hljeb ili kolače.

Možete da ih dodate cijele ili da ih sameljete. Svježe samljevene lanene sjemenke mogu se dodavati različitim jelima, umacima, salatama, supama od povrća, sarmama, pečenjima, žitaricama za doručak, jogurtu itd.
– Lan pomaže zdravlju srca i krvnih sudova. Sadrži veoma visok nivo omega 3 masnih kiselina, pa zbog toga smanjuje nivo lošeg kolesterola.
– Lan ima antikancerogena svojstva, a kao prirodni lubrikant i bogat izvor vlakana, smanjuje mogućnost pojave zatvora. Laneno sjeme je poznati laksativ, a ne stvara naviku niti oštećuje crijeva. Ukoliko imate problema sa opstipacijom, sameljite sjeme, zatim ga potopite u vodu i pojedite.
– Konzumacija lana snaži imunitet. Jedna studija je pokazala da su upale disajnog sistema rjeđe kod ljudi koji uzimaju manje od kašičice lanenog ulja dnevno.
– Lan sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga. Zato se trudnicama preporučuje da tokom trudnoće i dojenja uzimaju jednu kašičicu lanenog ulja dnevno.
– Lan pomaže zdravlju kože. Ukoliko imate suhu kožu ili ekcem, obavezno uvedite laneno ulje kao dodatak ishrani.
– Stabilizovanjem nivoa šećera u krvi, lan može da smanji tegobe dijabetesa.
– Masnoće iz lana mogu da doprinesu gubitku viška kilograma. Materije bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju metabolizam potpomažući sagorjevanje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu.
– Laneno ulje se koristi za spoljašnju primjenu u obliku obloga kod ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Ukoliko imate problema sa zuboboljom, stavite lan u pamučnu vrećicu i zagrijte je, a onda nanesite na bolno mjesto. Isto možete da primjenite i kod išijasa, reume, neuralgija lica, bolova u stomaku i dr.

Uputstvo za korištenje
– Ne koristite laneno ulje za kuhanje. Laneno ulje dodajte hrani nakon kuhanja ili pri posluživanju.
– Lan ima mnogo vrlina, ali ima i jednu manu: ulje brzo užegne. Da biste spriječili kvarenje:
– Kupujte samo laneno ulje koje je stajalo u frižideru i koje se prodaje u crnim flašama.
– Laneno ulje držite u frižideru, u čvrsto zatvorenoj boci. Što više smanjite izloženost ulja toploti, svjetlosti i vazduhu.
– S obzirom na to da će ulje postati užeglo otprilike šest nedjelja nakon cijeđenja, kupujte laneno ulje u manjim bocama, zavisno od toga koliko ga brzo trošite.
– Uzimate li laneno ulje s hranom, možete čak povećati prehrambenu vrijednost drugih namirnica.
Istraživanja pokazuju da dodavanje lanenog ulja u hranu bogatu sulfatnim aminokiselinama kao što su fermentirani mliječni proizvodi (npr. jogurt), povrće iz porodice kupusnjača, te proteini životinjskog porijekla, morskih plodova i soje, pomaže esencijalnim masnim kiselinama da se ugrade u ćelijske membrane. Pomiješano s jogurtom, laneno ulje postaje emulzija, te ga tijelo može bolje svariti i iskoristiti.
– Laneno ulje je najdjelotvornije kada se uzima s antioksidansima kao što su vitamin E i karoten, te nekim drugim materijama, npr. vitaminom B6 i magnezijumom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *