Kućni predmeti koji su prljaviji od WC šolje

Samo je kuhinja 200 hiljada puta prljavija od zahodske daske! Vjerovali ili ne, bolje bi vam bilo da povrće režete na zahodskoj školjki nego daski za rezanje.
Redovno perite ruke kako biste umanjili šanse za oboljenje. Evo nekoliko mjesta koja su u vašem domu prljavija nego što biste pomislili.

Sudoper
Većina misli suprotno, ali kuhinja je jedno od najprljavijih mjesta u vašem domu. Samo u odvodu sudopera na površini od šest kvadratnih centimetara obitava pola miliona bakterija.

Kuhinjska spužva
Rupice u spužvi čine je jako teškom za dezinficiranje pa njome “premještate” bakterije s jednog mjesta na drugo. Doskočite ovom problemu tako što ćete na otprilike 60 sekundi spužvu držati u mikrovalnoj pećnici.

Prekidači
Koliko često čistite prekidače za svjetla? Nikada? Tokom godina doprinijeli ste tome da na šest kvadratnih centimetara živi 217 bakterija.
Ručke
Kao što smo prethodno spomenuli, ruke su jedne od najprljavijih dijelova ljudskog tijela. Dodirivanjem ručki na vratima, koje se također veoma rijetko čiste, klice i bakterije prenose se od svih koji su ikada dirali tu ručku na vaše ruke. Također, iznimno su problematične i ručke od hladnjaka.

Računarska tastatura
Vjerovali ili ne, tastature su prljavije od zahodskih daski. Svoju tastaturu redovno čistite komprimiranim zrakom, nježnom tkaninom i blagim deterdžentom.

Daljinski upravljač
Bakterije i virusi veoma se lako prenose uz pomoć daljinskog upravljača. Hoteli su posebno opasni kada je riječ o ovom problemu, pa prilikom svog idućeg odsjedanja u nekom hotelu daljinski prije upotrebe omotajte plastičnom vrećicom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *