Kokos rolada bez pečenja

Sastojci

Za tamni deo:

250 g mlevenog keksa
50 g šećera u prahu
40 g kakaa
120 ml mleka
Za beli deo:

150 g Lino lade kokos
100 g putera
100 g kokosa
20 g šećera u prahu
Još:

kokos za posipanje

Priprema

Pomešajte šećer u prahu sa kakaom pa dodajte mleveni keks i sve dobro izmešajte kašikom. Nalijte mleko, izmešajte, pa rukom umesite dok ne dobijete čvršću kompaktnu masu koja se ne raspada.

Uzmite plastičnu kesu za zamrživač od 3 kg, ubacite u nju masu od keksa, pa uzmite oklagiju i razvaljajte do ivica tako da popunite masom celu kesu i dobijete pravouganik. Sada rasecite kesu oko jedne duže ivice, pa oko kraće, tako da možete podići kesu sa mase kako bi na nju namazali nadev.

Za nadev izmešajte mikserom Lino ladu i puter sobne temperature, dodajte šećer u prahu po ukusu i na kraju kokos pa sve dobro sjedinite. Dobićete dosta čvrstu smesu za koju ćete možda na momenat pomisliti kako nema šansi da je razmažete preko tamnog dela. ALI…ne oklevajte, nije tako kako izgleda… 😉

Dakle, na tamni deo nabacajte kašikom svugde ravnomerno po malo kokos nadeva (nemojte ni slučajno sve na sredinu jer se teže razmazuje). Sada preklopite preko nadeva deo kese koju ste rasekli, i oklagijom pređite preko. Nadev će se svugde lepo rasporediti i izgladiti.

Otklopite kesu, pa krenite pažljivo zamotavati roladu. Kad ste zamotali roladu, pospite malo kokosa na kesu sa obe strane rolade, pa je prevrnite zajedno s kesom prvo na jednu stranu, pa na drugu, i blago pritisnite rukama tako da se kokos zalepi oko rolade.

Roladu zajedno s kesom prebacite na tacnu i stavite u frižider da se ohladi i stegne. Potom secite na parčad.

Ako se pitate kako da dobijete savršeno isečenu parčad (kao što su moja 😉 ), tajna je u skalpelu. 🙂 Dakle, samo skalpelom ćete uspeti lepo iseći roladu, a da se uopšte ne razmrvi i ne umrljaju slojevi. Eventualno probajte nekim najtanjim i najoštrijim nožem koji imate, mada neće biti to to. Zato vam ja savetujem da skoknete do najbliže kineske prodavnice i uzmete skalpel koji ćete koristiti isključivo za kolače. Jeftin je, a super radi posao. 😉 U slučaju da vam nije toliko stalo do samog izgleda kolača, već samo do ukusa, onda zaboravite na ovu priču i isecite roladu bilo kakvim nožem. 🙂

Napomene i saveti:

Ako volite slađe, slobodno povećajte količinu šećera u prahu.
Puter nipošto ne zamenjujte margarinom jer će uticati na ukus. Sa puterom je finije.
U tamni deo možete po želji dodati kašičicu ruma. Ja nisam dodavala jer sam htela da mi dominira ukus Lino Lade kokos.
Inspiraciju za moju verziju ove rolade dala su mi zapravo dva recepta iz kojih sam preuzela ono najbolje, dodala nešto svoje i na kraju dobila rezultat koji je oduševio i mene i moje ukućane. 🙂 Ideja za sastojke je odavde, a princip izrade odavde.

mysticcakes.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *