KESTEN LIJEK ZA VENE

Divlji kesten je jedan od najboljih lekova iz prirode, koji se koristi za bolne vene, kod tromboze, pa čak i promrzlina. Preparate od divljeg kestena, koji se naročito preporučuju osobama koje imaju slabu cirkulaciju, bolne vene ili hemoroide, treba koristiti čim se pojave prvi bolni simptomi. Divlji kesten je jedan od najlekovitijih plodova jeseni i koristi se kod ublažavanja bolova u venama, tromboze, ali i promrzlina.

Preparate od divljeg kestena, koji se naročito preporučuju osobama koje imaju slabu cirkulaciju, bolne vene ili hemoroide, treba koristiti čim se pojave prvi bolni simptomi. Iako je veoma lekovit, divlji kesten sporo deluje, pa sa preventivom i lečenjem tegoba počnite što ranije. Pored raznih kozmetičkih preparata koji sadrže kesten, možete pripremiti i specijalan melem od ovog lekovitog ploda. Za melem od kestena vam je potrebno 12-15 zrelih plodova divljeg kestena (sveže ubranih) i 2,5 dl konjaka. Kesten sitno izrendajte zajedno s korom, stavite u teglu i prelijte konjakom. Ostavite da odstoji 6-8 nedelja. Nekoliko kapi dodajte u vodu i pijte za cirkulaciju, proširene vene, hemoroide…Čaj od kestena ublažuje simptome astme i kašalj.

Napravite ga tako da stavite šaku svežeg lišća ili pola šake suvog lišća kestena na pola litre vruće vode i pustite da odstoji. Možete piti tri šoljice dnevno. Čaj možete i grgljati kod prehlade i upale grla.

Tinktura načinjena od delova ove biljke pokazala se vrlo delotvornom protiv hemoroida. Uopšteno kesten pozitivno utiče na vene.

Kestenov med je vrlo zdrav i pospešuje cirkulaciju, štiti jetru, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Kora kestena i drvo bogati su taninom (sadrže više od 10% tanina) pa se upotrebljavaju kao adstringens (sredstvo za stezanje površine sluznice i povređene kože).

Rese kestena koriste se za zaustavljanje proliva i krvarenja te kod spoljnih povreda kože.

Kuvani plodovi pročišćavaju krv, naročito pomažu kod viška mokraćne kiseline te se preporučuju obolelima od gihta i reume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *