Kada nizak tlak postaje problem i kako ga liječiti?

Do sada nema znanstvenih dokaza da niske vrijednosti tlaka dovode do bolesti srca ili skraćuju očekivano trajanje života.

Iako je uvriježeno mišljenje da oni koji imaju niski tlak dulje živi, sve češće susrećemo se i s upozorenjima kako je i niski tlak, odnosno razina ispod 120 mmHg, opasan, te da nema nikakve prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Tako se ističe da je opasan u sklopu nekih oboljenja, npr. teške bolesti srčanog mišića, sepse, anafilaktičke reackije. Što je od svega točno objašnjava doc. dr. sc. Krešimir Štambuk.

Simptomi niskog tlaka

Do sada nema znanstvenih dokaza da niske vrijednosti tlaka dovode do bolesti srca ili skraćuju očekivano trajanje života. Također nije jasan niti odgovor koja je definicija niskog tlaka. Tako se na primjer, kod bolesnika koji godinama boluje od visokog tlaka, s vrijednostima oko 200 mmHg, a lijekovima mu naglo spustite tlak na 150 mm, mogu pojaviti simptomi niskog tlaka – umor, pospanost i vrtoglavice. Iako je ta brojčana vrijednost još uvijek u kategoriji visokog tlaka.

Što jesti ako imate visok krvni tlak?

Tri kategorije niskog tlaka

Prva su zdravi ljudi koji genetski imaju niže vrijednosti tlaka (npr. 90/60 mmHg) i takav tlak se ne liječi, iako oni mogu imati simptome i u tom slučaju im se preporučuje dobra hidratacija i možda nešto veći unos soli.
Druga kategorija su bolesnici kod kojih neke nekardijalne bolesti dovode do nižih vrijednosti tlaka, što se može relativno lako liječiti, npr. hormonskim lijekovima kod bolesti nadbubrežne žlijezde ili u bolničkim uvjetima, kao npr. kod septičkog šoka. Tako liječenjem osnovne bolesti rješavamo i problem niskog tlaka.
Treća kategorija su bolesnici sa “slabim” srcem. Srce je ustvari mišićna pumpa koja stvara tlak krvi, ako ono oslabi, kao posljedicu imamo niske vrijednosti tlaka. Takve bolesti sa zatajivanjem srca često je teško liječiti, a pogotovo jer većina lijekova koje dajemo bolesnicima mogu dodatno sniziti tlak. No, u takvim slučajevima dominantni su simptomi samog popuštanja srca, a niske vrijednosti tlaka predstavljaju manji problem, one su samo odraz ozbiljne bolesti.
nase-zdravlje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *