JEZIVO: Ovo su najcesci problemi NEPLODNOSTI kod zena…!

Kako saznajemo plodnost izmedju muske i zenske populacije moze da zavisi od niza faktora.

Ispod cemo vam navesti 7 osnovnih faktora neplodnosti kod zena:

Priredila: Violeta Vasiljević

1.SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA!
Jedan od najcescih uzroka zenske neplodnosti. Nastaje najvise kao posledica disbalansa hormona. Naime to kada se desi. Na jajnicima se pojavljuju ciste koje mogu dovesti do kasnjenja menstruacije kod zena.

Karakteriziraju ga i:

visoka učestalost neplodnosti i spontanih pobačaja.
visoka učestalost patoloških promjena u trudnoći.
visoka povezanost s debljinom.

2.HORMONSKI FAKTORI KOJI UTIČU NA OVULACIJU!

Neredovna ovulacija je glavni uzrok oko 25% slučajeva neplodnosti. Ovaj problem može uticati na vašu ovulaciju na razne načine i tako smanjiti vaše šanse za začeće.U većini slučajeva reč je o disfunkciji u hipotalamusu u mozgu i njegovoj vezi sa hipofizom, koja je odgovorna za lučenje reproduktivnih hormona.

3.ENDOMETRIOZA!

Endometrioza je stanje u kome tkivo koje oblaže matericu počinje da raste i na drugim mestima (na jajnicima, iza materice, u jajovodima) te izaziva iritaciju i razvoj izraslina . Osim što je izuzetno bolno, može uticati na začetak trudnoće, blokiranjem jajovodima , ometanjem implantacija , izazivajući zapaljenje u karlici , pa čak i menjanje kvaliteta semena.Izrasline se takođe mogu formirati nakon operacije karlice ili trauma na reproduktivnim organima, kao što su dilatacija i kiretaža, tokom prekida trudnoće ili pobačaja ili prethodnog carskog reza.

4.Polno prenosive bolesti i izrasline u reproduktivnom sistemu.

Anatomske promene u materici, jajnicima i jajovodima mogu takođe uticati na plodnost. Najčešće je začepljenje jajovoda, a uzrokovano je organizmima koji se stvaraju na grliću materice, a zatim dospevaju do jajovoda.Najpoznatije takve bolesti su hlamidija i gonoreja, koje mogu da izazovu ožiljke na jajovodima ukoliko se ne leče.Ponekad blokade i začepljenja mogu se odstraniti hirurškim putem. Polipi, fibroidi materice i ciste takođe utiču na plodnost.

5.Trudnoća u poznim godinama.

Starost žene može dosta uticati na probleme pri trudnoći. Nakon 35 godine, smanjuje se šansa za uspešan začetak bebe i u velikom broju slučajeva dolazi do komplikacija.Žena se rađa sa svim jajnim ćelijama koje će imati tokom života. U dvadesetim godinama 90% tih ćelija su zdrave, dok posle četrdesete godine, ostaje samo 10% ćelija koje i dalje služe ženi. Što duže čekate savršeno vreme za trudnoću, manje su šanse da ćete zatrudneti. Međutim, žene se danas često okreću metodi zamrzavanja jajnih ćelija, kako u kasnijim godinama ne bi imale prolema sa začećem.

6.Težina žene.

Gojaznost ili neuhranjenost jedan je od uzroka zbog kojeg mnoge žene ne mogu da ostanu u drugom stanju ili zbog kojieg dolazi do pobačaja.Ovulacija i mensturalni ciklus kod žena se neretko poremeti, ipak dovođenjem kilaže u normalu žene mogu da zatrudne bez bilo kakvih medicinskih intervencija.

7.Nepoznati uzroci.

Kod 5 do 10% parova koji su imali problem pri začeću deteta svi testovi bili su u savršenom redu. Kod takvih slučajeva ne zna se pravi razlog neplodnosti, a način lečenja zavisi od starosti žene.Kod mlađih od 25 godina, uglavnom se primenjuje veštačka oplodnja i konzumacija lekova.

djecijeradosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *