IZBACITE ODMAH: Ove stvari su otrovne a sigurno ih imate u kući

Svako domaćinstvo ima proizvode koji loše utiću na zdravlje, pogotovo ako ih upotrebljavamo često ili čak udruženo. Zbog toga, kako biste sačuvali zdravlje, što pre ih izbacite ili zamenite
Verujemo da su vam neki od ovih stvari neophodni, dragi ili ih držite iz navike, ali zbog vašeg zdravlja ali i zdravlja članova vaše porodice, pogotovo dece, bolje je da ih nemate. Odvojite vreme, napravite veliko spremanje svoje kuće i otarasite se ovih loših stvari.
Antibakterijski sapuni
Jedan od osnovnih sastojaka antibakterijskih sapuna je triklosan, za koji je dokazano da negativno utiče na hormone, izaziva oštećenja štitne žlezde i povezan je sa mnogim infekcijama, a doprinosi i otpornosti organizma na antibiotike. Pritom, nema dokaza da su delotvorniji od običnih sapuna, koji će, uz pravilnu upotrebu, očuvati higijenu vaših ruku bez štetnih posledica.
Kokice iz mikrotalasne
I pored ukusa koji mami, treba biti svestan činjenice da su ove kokice izuzetno opasne i da sadrže neke od najštetnijih hemijskih supstanci, među kojima su i one kancerogene. Kokice same po sebi nisu štetne ukoliko se radi o onima koje su organski uzgajane. Međutim, ove što se kokaju u mikrotalasnoj trebalo bi izbegavati.
Opasne hemikalije
Sigurno ste ubeđeni da tako nešto nemate u svojoj okolini. Ipak, sredstva poput onog za čišćenje rerne, kao i sprejovi i razni praškovi protiv insekata i te kako su otrovni i treba ih izbegavati. Postoje proizvodi na prirodnoj bazi koji predstavljaju vernu zamenu i, iako su skuplji, vredi ih koristiti jer će sačuvati vaše zdravlje.
Odeća koja se ne gužva
Ideja o odeći koju ne morate da peglate svaki put kada izlazite iz kuće zvuči sjajno. Ipak, ovakva odeća sadrži formaldehid, koji, pored toga što omogućava da odeća ostane neizgužvana, istovremeno može izazvati razne bolesti, pa čak i one najozbiljnije, poput karcinoma. Zarad vašeg sopstvenog zdravlja, savetujemo da se, ipak, malo pomučite i uzmete peglu u ruke.
Osveživači prostora
Bez obzira da li se radi o osveživačima u spreju ili onima koji se uključuju u struju, štetnost na zdravlje je velika. Verovali ili ne, oni sadrže čitav niz hemikalija koji zagađuju vazduh i izazivaju alergije, hormonske poremećaje, astmu pa čak i karcinom. Sigurnije i jeftinije rešenje je da otvorite prozor i osvežite prostoriju u kojoj boravite.
Posuđe s nelepljivim dnom
Lako čišćenje ovog posuđa dovelo je do njegovog masovnog korišćenja, pa je ono u svim domaćinstvima postalo karika bez koje se ne može. Ipak, trebalo bi da odustatanete na vreme od kupovine ovakvih šerpi, tiganja i lonaca, jer sadrže kancerogene materije koje, nakon dužeg korišćenja, mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Plastične posude
Pregledajte plastične posude za čuvanje hrane koje imate i bacite sve one koje su napravljene od čiste, čvrste plastike koja na sebi sadrži oznaku 7 ili “pc” (polikarbonat), jer ove plastične posude mogu da sadrže bisfenol A. Poslednjih godina, zapadni proizvođači više ne kotiste ove supstance, ali plastika starije generacije ili ona nabavljena od neproverenih izvora, sigurno ih sadrži.
Iznošene patike
Nakon svakih 500 do 650 kilometara treba da zamenite patike za trčanje, upozorava fiziolog Džejson Karp. Dakle, ako neko trči 50 kilometara nedeljno, patike bi trebalo da promeni već posle tri meseca. Kada se patike previše dugo nose, jastučići im se istanje, pa se javljaju bolovi u mišićima i kostima, jer je manje materijala koji ublažava dodir stopala o tlo. Ako ne trčite, patike menjajte na svakih šest meseci.
Stare četkice za zube
Ako zube prete ujutru i uveče, kao što bi i trebalo, čekinje na četkici se troše brže. One počinju da se habaju već posle dva meseca, što znači da bi četkice trebalo da bacite već posle tri meseca korišćenja. Rascvetale četkice su i manje efikasne, pa ako koristite njih, samo podstičete kvarenje zuba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *