Istraživanje trajalo 30 godina: Otkrivena hrana koja nas polagano ubija

Konzumacija transmasnih kiselina i zasićenih masnoća poput maslaca povezana je s povećanim rizikom od smrtnosti, pokazuje veliko istraživanje vođeno u SAD-u tijekom tri decenije, potvrđujući da su ti proizvodi štetni za zdravlje.
Zamjena tih proizvoda nezasićenim masnoćama, poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju ili masnim ribama poput lososa, smanjuje rizik od smrtnosti, zaključak je tog istraživanja koje je u utorak objavio medicinski časopis JAMA Internal Medicine.
Ti rezultati potvrđuju najnovije savezne preporuke sadržane u dijetnom vodiču za 2015.-2020.
– Zamjena zasićenih masnoća koje se nalaze u slanini ili crvenom mesu nezasićenim masnoćama može donijeti veliku korist zdravlju i trebala bi biti ključna poruka u dijetnim preporukama – ističu autori.
“To istraživanje ukazuje na važnu dobrobit nezasićenih masnoća, naročito kad zamjenjuju zasićene masnoće i transmasne kiseline”, ocijenio je Dong Wang, istraživač na Fakultetu javnog zdravstva Harvard, glavni autor tih radova. Po njemu, “postoji velika zbunjenost u biomedicinskoj nauci i u javnosti zadnjih godina oko učinaka nekih tipova masnoća na zdravlje”.
Po analizi nekoliko studija objavljenoj prošle sedmice u američkom časopisu Plos One, konzumiranje maslaca ne povećava znatno pojavu kardiovaskularnih bolesti.
Istraživanje objavljeno u utorak provedeno je među više od 126.000 sudionika tokom 32 godine koji su odgovarali na upitnik o prehrani i stilu života svake dvije do četiri godine kao i o svojem zdravlju. Više od 33.300 smrtnih slučajeva zabilježeno je u toj grupi tokom istraživanja.
(Faktor.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *