Energetska pića su stvarno jako loša za organizam

U okviru istraživanja o utjecaju energetskih pića ispitano je 467 muškaraca u dobi između 18 i 62 godine, iako je prosječna dob bila oko 23. Otkriveno je da ispitanici koji se slažu s izjavama tipa “Muškarac bi uvijek trebao biti šef”, “Homoseksualci se ne bi smjeli ženiti”, ili “Muškarac bi radije trebao gledanje akcijske filmove, a ne čitati romantične romane” češće vjeruju u muževnu snagu energetskih pića, piše Magazin.hr.

“Mislim da je poruka da ako si mlad, heteroseksualni muškarac, energetska pića su za tebe”, rekao je autor istraživanja Ronald Levant, profesor psihologije sa Univerziteta u Akronu. Primjetio je da standardna reklama za energetsko piće pokazuje mladića koji se bavi ekstremnim sportom, često s oduševljenom, privlačnom djevojkom u pozadini.

Stariji muškarci ne padaju na stereotipe

Stariji muškarci nisu padali na stereotipnu povezanost energetskih pića i muževnosti, što Levant pripisuje sazrijevanju i određenom stepenu profesionalnih i ličnih postignuća.

“Više se ne pitaju jesu li dovoljno muževni, te stoga imaju manje potrebe to i dokazivati”, kaže Levant.

Osim što vreba na mušku nesigurnost, energetska pića mogu izazvati i fizičku štetu. S obzirom da nema ograničenja koliko kofeina energetska pića mogu sadržavati, sadržaj jako varira među proizvođačima, od umjerenih količina do stvarno ogromnih.

“Ti klinci uopšte nemaju pojma koliko kofeina uzimaju”, rekao je Levant.

Samo oprezno

A pretjerana količina kofeina može biti jako opasna. Tako ispijanje pola litre energetskog pića Rockstar podiže krvni pritisak i odgovor hormona stresa kod zdravih mladih osoba, pokazala je mala studija čija autorica, dr. Anna Svatikova, tvrdi kako konzumacija energetskih pića u kombinaciji s alkoholom, duhanom ili drugim drogama može imati loše posljedice po mlade ljude.

“Odgovor hormona stresa mogao bi potencijalno biti sve jači, što bi moglo dovesti do povećanog rizika od kardiovaskularnih problema. Ljudi bi morali oprezno konzumirati energetska pića”, rekla je Svatikova.

Levant se nada kako bi nova studija mogla poslužiti kao zdravstvano upozorenje mladićima koji vole energetska pića.

“Morate biti svjesni kako neka od tih pića sadrže velike količine kofeina, te bi mogli imati negativne posljedice po vaš organizam”, rekao je.

haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *