Četiri zdravstvena stanja za koja niste znali da su nasljedna

Određene karakteristike, a posebno one vidljive oku, lako možemo prepoznati i pripisati genima, dok neke, ne tako očite, lahko promaknu, piše “Ordinacija“…

Donosimo vam popis nekih neočekivanih zdravstvenih stanja koje možete naslijediti.

1. VISOK HOLESTEROL

Za ovo stanje često krivimo nezdravu prehranu, ali u nekim se situacijama on pojavljuje isključivo zbog genetike, tvrdi direktorica tvrtke Counsyl za proučavanje gena. Otprilike 1 od 500 osoba ima genetsku mutaciju koja rezultuje stanjem koje se naziva hiperkolesterolemija što znači da su u grupi onih koji mogu mladi doživjeti infarkt ili moždani udar. Nažalost, oni mogu preduzeti sve mjere prevencije, ali zbog nasljednih faktora ne mogu uticati na svoje stanje.

2. RAK DOJKI OD OCA

Kada mislite na historiju ove bolesti unutar porodice vjerovatno se fokusirate na žensku liniju. Mutacije gena BRCA1 ili BRCA2 povećavaju izgled za oboljenjem, naslijeđene od bilo kojeg roditelja. Muškarci, nositelji gena, rijetko kad obole od raka dojke, ali mogu prenijeti mutaciju gena na kćer koja tada ima povećan rizik za oboljenje.

3. ČELAVOST OD MAJKE

Vjerovali ili ne, jedan određeni gen koji igra veliku ulogu kada je čelavost u pitanju se nalazi u hromosomu koji se nasljeđuje od majke. No prije nego okrivite majku, to nije jedini gen koji određuje hoćete li biti ćelavi ili ne….

4. INTOLERANCIJA NA LAKTOZU

Istraživanja su pokazala da će stepen netolerancije na laktozu uveliko ovisiti o genetici, a valja spomenuti kako je oko 65 posto odraslih ljudi osjetljivo na mliječni šećer. Laktoza se uz pomoć enzima laktaze u probavnom traktu razgrađuje na sastavne dijelove. Također, interesantna je činjenica da su određena naučna istraživanja potvrdila da sa godinama gubimo mogućnost probave mliječnog šećera.

haber.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *