Bijeli glog kao prirodni lijek

Glog se još od srednjeg vijeka primjenjuje kod bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce. Aktivne tvari gloga danas su nam dobro poznate i njegovo su djelovanje znanstvenici potvrdili brojnim istraživanjima na srčanim bolesnicima…
Prema mišljenju organizacije (New York Heart Association), pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lijekova čije je djelovanje klinički najopsežnije dokumentirano. Unatoč tome, prije uporabe nužna je liječnička dijagnoza, jer je insuficijencija srca nedvojbeno bolest koja skraćuje životnu dob.

DROGA:
CRATAEGI FOLIUM CUM FLORE, CRATAEGI FLOS, CRATAEGI FOLIUM, CRATAEGI FRUCTUS: Za sušenje beremo listove i cvjetove, samo cvjetove ili samo listove, a ujesen i crvene plodove. Cvjetove beremo prije nego što se otvore, jer inače tijekom sušenja otpadaju latice. Svježi listovi gloga imaju osobit, nekima i neugodan miris koji privlači kukce. Uzrok su brojni amini koje sadrži biljka. Glog sušimo oprezno i čuvamo na suhome, u zatvorenim posudama, jer cvjetovi inače ubrzo posmeđe. Pritom se mijenjaju i aktivne tvari. Suha droga ima ugodan miris i blago gorak okus.

STANIŠTE I RASPROSTRANJENOST: Obje vrste gloga rastu u grmlju, živicama, na šumovitim obroncima. Cvjetaju od svibnja do srpnja. Crveni glog cvjeta kasnije od bijeloga. Glog je vrlo lijep u vrtnim živicama i ujesen privlači brojne ptice.

SRODNE VRSTE: Na Balkanu i uz jadransku obalu raste još više vrsta gloga, a oni se također koriste za liječenje. Po aktivnim tvarima ponešto se razlikuju od opisanih vrsta.

SASTAV I AKTIVNE TVARI: Cvjetovi i listovi sadrže dimerne i polimerne procijanidine (1-3%) koji potječu iz katehina i epikatehina. Usto sadrže flavonoide (1-2%) kao što su kvercetin, hiperozid, rutin, viteksin i brojni drugi. Flavoni i flavonoli prisutni su kao glikozidi. Velik je broj takvih kod kojih je šećer ugIjikovom vezom neposredno vezan na osnovnu strukturu (C-glikozidi). Značajni su i aromatični amini (diizobutilamin, tributilamin, izoamilamin, etanolamin, kolin, etilamin), aminopurini (adenin, adenosin, guanin), polihidroksiflavonoli, flavani i katehin te epikatehin. Plodovi sadrže 2-3% procijanidina, koji se razlikuju od onih u listovima i cvjetovima, flavonoide (iako manje nego u cvjetovima), dok je količina triterpenskih kiselina u sva tri oblika droge gotovo jednaka.

DJELOVANJE I UPORABA: Kod djelovanja gloga najvažniju ulogu imaju procijanidini i flavonoidi. Pod njihovim utjecajem povećava se snaga srčanog mišića (pozitivno inotropno djelovanje). Poboljšavaju prokrvljenost srčanog mišića, jer šire koronarne žile i povećavaju podnošljivost miokarda na pomanjkanje kisika. Snizuju tlak u perifernim žilama. Potiču otkucaje srca i pojačavaju njegov rad, zbog čega dolazi do blagog snižavanja tlaka. Općenito povećavaju aktivnost srca. Glog koristimo kod blagih oblika poremećaja otkucaja srca, odnosno bradikardije, kod presporog bila. Glog je srčani tonik pri početnom smanjivanju srčane aktivnosti. Osobito je preporučljiv za dugoročno liječenje srca, kad još ne trebamo pustikaru, pri blagim oblicima poremećaja bila, visokog tlaka i ateroskleroze. Aktivne tvari gloga poboljšavaju prihvaćanje glikozida u srčanom mišiću. Tako možemo ograničiti količinu srčanih glikozida, kako im se ne bi smanjio učinak. Uspješno ga koristimo pri smanjenu kapacitetu srca (srce u starosti), pri povišenom tlaku, osjećaju pritiska u predjelu srca i kod drugih oblika nepravilnog rada srca.

ČAJ: Od jedne čajne žličice droge spravljamo oparak, koji treba stajati 15-20 minuta. Pijemo tri do četiri puta na dan, po jednu šalicu svježe spravljenoga čaja. Uzimamo ga najmanje 4-6 tjedana. Često je preporučljiva i stalna uporaba, svakako pod nadzorom liječnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *