5 Razloga zasto je ‘CRNA COKOLADA’ dobra za vase zdravlje!

Tamna čokolada sadrži minimum 50% kakao delova (mlečna ima 30%), dakle najveći procenat kako zrna, uz šećer, vanilu, soju lecitin. Može biti slatka ili gorka, ali ono što je najbitnije u celoj priči o zdravlju je osnovni sastojak – kakao.

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći, u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini. Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije. Ako imate kasko polisu za osiguranje vaše auta, gledajte na antioksidanse upravo na taj način.

Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju. Dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad.
Sprečava arteriosklerozu. Loš LDL holeserol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložem dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lepi se za unutrašnjost naših arterija. Što je više ovog zla, veće je mogućnost za začepljenje arterija. Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razređuju krv.
Podiže nivo dobrog HDL holesterola. Svaki pomak naviše u sadržaju HDL holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti. Tamna čokolada i u ovome radi za nas.
Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. Ljubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće. Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.
Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.

Preuzeto sa nadijeti.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *